Hlavní obsah

Australský terorista pákistánského původu odsouzen na 20 let

Právo, Michal Strnad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

Australský soud ve středu uznal vinným architekta pákistánského původu Faheema Khalida Lodhiho (36) z pokusu o spáchání teroristického činu na australské půdě a jako prvnímu mu podle velmi přísného protiteroristického zákona vyměřil 20 let za mřížemi.

Článek

Soudce Anthony Whealy při zdůvodnění verdiktu poukázal na nedostatek precedentů, a proto se rozhodl, že nastaví laťku pro podobné pokusy velmi vysoko. Lodhi tak má jistotu, že se z vězení nedostane nejméně 15 let - pak může požádat o podmíněné propuštění.

Whealy podotkl, že příprava možného útoku byla pouze v zárodečné fázi, přesto chtěl přísně potrestat samu myšlenku na teroristický úder, neboť by šlo na australské půdě o vůbec první bombový útok. Podle soudcových slov by se pak společnost nemohla již nikdy cítit v bezpečí.

Architekt chtěl útočit na rozvodnou síť

Porota Nejvyššího soudu Nového jižního Walesu dala již letos v červnu za pravdu žalobci, který Lodhiho obvinil z osnování útoku na rozvodnou síť v Sydney. Pokusil se koupit chemikálie, ze kterých lze vyrobit výbušniny. Dalšího trestného činu se dopustil tím, že koupil mapu elektrického vedení v okolí Sydney a policie u něj nalezla také patnáctistránkový "teroristický" manuál, který psal Lodhi ve své mateřštině.

Dokument obsahoval instrukce, jak sestrojit výbušniny, jak zacházet s ručním granátem a jak za použití dostupných látek vyrobit jedy. Při domovní prohlídce policisté v říjnu 2003 také objevili stovky stran dokumentů o islámském extremismu a v počítači našli soubory s výcvikovým postupem americké armády.

Lodhi, architekt původem z Pákistánu, se přistěhoval do Austrálie v roce 1998. Nikdy předtím nebyl trestán, pochází z vážené rodiny a dostalo se mu dobrého vzdělání. "Nedokáži si představit, z jakých pohnutek se z váženého příslušníka komunity stane nebezpečný terorista," prohlásil včera Whealy.

Zadržen byl v roce 2004 po šestiměsíčním sledování tajnou službou a od té doby je ve vězení. Po celou dobu procesu tvrdil, že je nevinný - mapy elektrického vedení prý sháněl pro projekty na výrobu generátorů v Pákistánu, totéž tvrdil i o výbušninách. Při posledním stání, kde soudce vynesl své rozhodnutí, nedal najevo pohnutí, celých 90 minut se koukal do klína, jen občas zvedl oči.

Kontroverzní zákon v akci

Přísný protiteroristický zákon vstoupil v platnost v roce 2002 jako bezprostřední reakce na teroristické útoky z 11. září v USA. Zatím podle něho soudy rozhodovaly tři případy, Lodhi je ale první, který se do vězení dostane.

Před týdnem úřady propustily obžalovaného Josepha Thomase, který měl přezdívku "Džihád Thomas". Soud dospěl k závěru, že police nedodržela formální postup.

Loni v listopadu zadrželi policisté skupinu asi dvaceti islámských radikálů, kteří měli připravovat útok na jediný jaderný reaktor v zemi - ten slouží pouze pro vědecké a lékařské účely. [celá zpráva]

Zákon proti teroru se stal několikrát terčem kritiky - údajně je podle něj odsuzující verdikt mnohem pravděpodobnější než u jiného trestného činu. Vláda Johna Howarda, která zákon prosadila, ale argumentuje tím, že ochrana společnosti je nejvyšším cílem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám