Hlavní obsah

Japonsko škrtlo Koreu ze seznamu preferovaných obchodních partnerů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio/Soul

Japonsko v pátek vyhrotilo spory s Jižní Koreou, když dlouholetého spojence vyřadilo ze seznamu preferovaných obchodních partnerů. Opatření, které zemi umožní lépe kontrolovat vývoz zvláště některých citlivých materiálů, přichází v době pře o kompenzace za nucenou práci Korejců pro Japonsko během druhé světové války, která přerostla v obchodní válku.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Jihokorejci protestují před japonským velvyslanectvím v Soulu.

Článek

Jižní Korea na základě pátečního rozhodnutí vypadne 28. srpna z „bílé listiny“ zemí těšících se výhodám zvláštních obchodních partnerů Japonska. Tokio tak mimo jiné bude moci kontrolovat či omezit vývoz materiálů používaných k výrobě zbraní.

Již 4. července vypršela japonská licence na neomezený export fluorovaných polyimidů, které jsou potřeba pro výrobu obrazovek OLED, laku citlivého na světlo, který se používá při výrobě plošných spojů, a fluorovodíku potřebného k leptání křemíkových sloučenin. Tokio ji neobnovilo.

Tokio označilo svůj krok za legitimní rozhodnutí, které neodporuje pravidlům volného obchodu. Japonsko zároveň odmítlo, že by opatření souviselo se sporem týkajícím se náhrad za válečné práce.

Jihokorejský nejvyšší soud loni v říjnu nařídil japonské firmě Nippon Steel & Sumitomo Metal odškodnit 85 000 dolary čtyři Jihokorejce za nucené práce, které vykonávali za druhé světové války v době, kdy byla Korea anektovaná Japonskem.

Firma však vyplacení odškodného odmítla v souladu s dlouhodobým postojem japonské vlády, že veškerá práva na odškodnění byla vyřešena smlouvou o normalizaci diplomatických styků mezi oběma zeměmi z roku 1965.

Už loni Japonsko hrozilo, že Jižní Korea přijde o status preferovaného obchodního partnera.

V červnu Japonsko odmítlo návrh Jižní Koreje vytvořit společný fond pro odškodnění, do kterého by přispívaly firmy z obou zemí. Požaduje ustavení mezinárodní komise, což zase odmítá Soul.

Jihokorejské ministerstvo zahraničí páteční rozhodnutí ostře kritizovalo jako „jednostranný a svévolný“ krok, který je v rozporu s plánem rozšiřování oblasti volného obchodu v regionu. Soul zároveň přislíbil, že sáhne k odpovídajícím protiopatřením.

Kvůli sporu už poklesl zájem Jihokorejců cestovat do Japonska a jihokorejské aerolinky postupně omezují spoje do Japonska. Bojkotují i některé japonské zboží. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám