Hlavní obsah

Mohutná exploze v Kábulu si vyžádala nejméně deset mrtvých a 65 zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Silná nálož vybuchla v diplomatické čtvrti afghánské metropole Kábulu u budov ministerstva obrany a sídla fotbalové federace. Nad oblastí, kde se nachází i americká ambasáda, se vznášel dým, popsala agentura AP. Podle televize Al-Džazíra bylo zabito deset lidí a zraněno dalších 65. K útoku se přihlásilo hnutí Tálibán.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Dým stoupá z místa výbuchu v Afghánistánu

Článek

„Desítky zraněných byly po dnešním výbuchu převezeny do nemocnic,“ řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vahidulláh Majar. Uvedl, že zraněných je 65 a je mezi nimi devět dětí.

Podle policejního důstojníka Muhammada Karíma vybuchla bomba nastražená v automobilu nedaleko budovy ministerstva obrany. Mluvčí ministerstva obrany Nasrat Rahimi dodal, že nálože byly v nákladním automobilu.

Podle Karíma několik ozbrojených útočníků vběhlo do nedaleké výškové budovy stojící na rušném tržišti a začalo na ministerstvo střílet. Policisté a příslušníci speciálních bezpečnostních sil celou oblast uzavřeli. Z oblasti je ale dál slyšet sporadická střelba.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Afghánské bezpečnostní síly u místa exploze v Kábulu

Afghánská televize Tolo oznámila, že k výbuchu došlo nedaleko sídla fotbalové federace. Ta oznámila, že bylo zraněno 16 jejích členů. Budova, kde sídlí, byla explozí poškozena. „Někteří naši kolegové jsou v ní uvězněni. Nevíme, jestli útočníci vnikli do budovy,“ řekl Al-Džazíře mluvčí fotbalové federace Šams Amini.

Útočil Tálibán

K útoku se přihlásilo hnutí Tálibán. Podniklo ho v době, kdy mají za sebou Tálibán a Spojené státy několik kol rozhovorů v Kataru. Tálibán přiznal, že útokem na ministerstvo bylo „lehce postiženo civilní obyvatelstvo”. Poblíž ministerstva je věžák, kde žije sto rodin, a je v něm i mateřská školka.

Afghánské hlavní město bylo v posledních měsících relativně klidné po sérii explozí, k nimž se hlásily Islámský stát a Tálibán.

Složitá jednání

Podle Tálibánu se jednání s USA dostala do klíčové fáze, když obě strany přepracovaly návrh o stažení amerických sil ze země výměnou za garance ze strany Tálibánu, že v zemi nenajdou bezpečný přístav teroristická hnutí jako byla Al-Káida.

Mluvčí Tálibánu Suhail Šahín uvedl pro agenturu AP, že jednání pokračují, ale „nejsou ještě zakončena“. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo přitom na konci června řekl, že by chtěl dosáhnout dohody do 1. září. To by však byl zázrak, komentoval to ředitel Asijského programu ve Wilsonově centru Michael Kugelman.

Reklama

Výběr článků

Načítám