Hlavní obsah

V Etiopii zabili údajného vůdce pučistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Addis Abeba
Aktualizováno

V Etiopii zabili generála Asaminewa Tsigeho, který podle vlády stál za sobotním pokusem o převrat. několik jeho kompliců zadrželi, uvedla agentura Reuters. Při neúspěšném pokusu o puč byli zabiti šéf armády Seare Mekonnen a guvernér Amhárské oblasti Ambachew Mekonnen. V zemi je vypnut internet a početné armádní jednotky jsou rozmístěné jak v Addis Abebě, tak v centru etnika Amhárců Bahir Daru.

Foto: Mulugeta Ayene, ČTK/AP

V ulicích Addis Abeby hlídkují vojáci

Článek

Generála Seareho Mekonnena zabil jeho osobní strážce, který zabil také dalšího generála Gezaie Aberu. Pak podle pondělního sdělení etiopských úřadů obrátil zbraň proti sobě.

Ještě před tím byl v sobotu zabit guvernér Ambachew Mekonnen a jeho poradce Ezez Wasie. Zraněním podlehl oblastní ministr spravedlnosti. Původně se uváděli jen zranění.

Podle premiéra Abiya Ahmeda oba útoky souvisejí a za pokusem o puč stojí šéf bezpečnostních sil Amhárské oblasti generál Asaminew Tsige.

Tsige byl dostižen na okraji Bahir Daru za blíže neupřesněných okolností.

Asaminew byl teprve loni propuštěn z devět let dlouhé vazby kvůli podezření, že se pokoušel provést převrat. Na svobodu se dostal, když se předchozí vláda snažila zmírnit konflikt s Amhárci a Oromy a propustila politické vězně. Asaminew tento měsíc opakovaně vyzýval Amhárce, aby se sami ozbrojili.

Foto: ČTK/AP

Etiopský premiér Abiy Ahmed

Pokus o puč je velkou ranou pro politiku premiéra Abiya Ahmeda, který opět čelí narůstajícímu etnickému napětí a nespokojenosti armády se způsobem jeho vlády. Guvernér byl pro něj klíčový spojenec v Amhárské oblasti. Nejpočetnější Amhárci byli do revoluce v roce 1991 vládnoucím etnikem v zemi. Pak je vystřídali Tigrejci, proti nimž se před třemi lety vzbouřili druzí nejpočetnější Oromové. [celá zpráva]

Abiy Ahmed je Oromo. Do vlády se tento důstojník a bývalý šéf tajné služby dostal právě ve snaze otupit spory s Oromy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám