Hlavní obsah

Státní převrat v Etiopii se nezdařil, šéf armády byl postřelen při pokusu o atentát

Náčelník generálního štábu etiopské armády Seare Mekonnen byl postřelen při pokusu o atentát. Podle serveru BBC News to neděli oznámil premiér Etiopie Abiy Ahmed. Zpráva o útoku na šéfa etiopské armády přichází několik hodin poté, co byl z metropole etiopského státu Amhara hlášen pokus o převrat, který se nezdařil.

Foto: Tiksa Negeri, Reuters

Etiopský premiér Abiy Ahmed

Článek

Předseda etiopské vlády v televizním projevu sdělil, že při pokusu o puč ve městě Bahir Dar ve státě Amhara na severozápadě země bylo zabito několik představitelů. Obyvatelé Bahir Daru vypověděli, že ve městě byla v sobotu večer několik hodin slyšet těžká palba.

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že má informace také o střelbě v etiopské metropoli Addis Abebě. Podle některých zpráv v zemi přestal fungovat internet.

Podle premiéra Ahmeda na náčelníka generálního štábu armády Mekonnena zaútočili „žoldáci”. Zdravotní stav Seareho Mekonnena premiér neupřesnil.

Etnické násilí trvá

Premiérův mluvčí uvedl, že pučisté ve státě Amhara se pokusili svrhnout předsedu regionální vlády Ambachewa Mekonnena. Úřady se nyní snaží strůjce převratu dopadnout. Politická strana vládnoucí v Amhaře obvinila z pokusu o převrat bývalého bezpečnostního šéfa, který byl propuštěn poté, co se premiér Ahmed dostal k moci.

Předseda vlády Ahmed se od svého zvolení v loňském roce snaží provádět demokratické reformy; propustil řadu politických vězňů, posílil svobodu slova a pronásleduje činitele obviněné z porušování lidských práv. Zasadil se také o podpis mírové smlouvy se sousední Eritreou, jež ukončila dlouhotrvající pohraniční válku. Po jeho nástupu k moci ale v zemi s více než 100 miliony obyvatel znovu vzplálo etnické násilí, kvůli němuž své domovy opustily již více než dva miliony Etiopanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám