Hlavní obsah

Etiopie vyhlásila výjimečný stav kvůli protestům Oromů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Addis Abeba

Etiopská vláda vyhlásila s okamžitou platností na půl roku výjimečný stav, uvedla BBC. V zemi už několik měsíců protestují dvě největší etnické skupiny Oromů a Amhárců proti vládnoucí tigrejské elitě. Násilí eskalovalo před týdnem, kdy si střety na náboženském festivalu v Bishoftu vyžádaly 55 mrtvých.

Foto: Tiksa Negeri, Reuters

Vypálené auto v oromské Sebetě

Článek

Premiér Hailemariam Desalegn v televizi oznámil, že toto opatření bylo přijato s cílem zastavit násilnosti, které už týden sužují zemi, zejména stát Oromia, a vedly k úmrtím a značným škodám.

„Na prvním místě je pro nás bezpečnost občanů. Kromě toho chceme skoncovat se škodami, kterými trpí infrastrukturní projekty, vzdělávací instituce, zdravotní střediska a správní a soudní budovy,” prohlásil podle agentury AP předseda vlády. „Nedávný vývoj ohrožuje jednotu národa.”

Foto: Tiksa Negeri, Reuters

Vypálený autobus při protestech Oromů v Etiopii

Zároveň slíbil, že výjimečný stav „neporuší základní lidská práva zakotvená v etiopské ústavě” a „nedotkne se ani diplomatických práv uvedených ve vídeňské konvenci”.

Minulý týden si střety s protestujícími účastníky náboženského festivalu v oromském Bishoftu vyžádaly 55 obětí. Demonstranti v tamních městech zapalovali automobily i vládní budovy a policie je rozháněla slzným plynem i ostrou střelbou. [celá zpráva]

Foto: Tiksa Negeri, Reuters

Vypálená textilní továrna při protestech Oromů v Sebetě

Protivládní protesty dál pokračují. Demonstranti podle AP blokují řadu přístupových cest do hlavního města Addis Abeby a na ty, kteří chtějí projet, házejí kamení.

Podle BBC jde o největší protesty za 25 let. Přispělo k tomu, že revolucionáři, kteří v roce 1991 svrhli vládu Mengistu Haile Mariama a ukončili amhárskou dominanci, se nedokázali přetransformovat v demokratickou instituci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám