Hlavní obsah

Trump s Melanií jsou prvními zahraničními hosty nového japonského císaře

– Tokio

Americký prezident Donald Trump se svou manželkou Melanií se stali prvními zahraničními hosty nového japonského císaře Naruhita a jeho ženy Masako, kteří nastoupili na trůn na začátku května. Císařský pár přivítal hosty ve svém paláci v Tokiu po velkolepém ceremoniálu, který vysílala celostátní televize v přímém přenosu.

Foto: Nicolas Datiche, ČTK/AP

Americký prezident Donadl Trum s manželkou Melanií (zcela velvo) a a japonský císařský pár Naruhito a Masako

Článek

Ačkoliv během slavnostního přijetí nikdo veřejně nepromluvil, agentura DPA připomněla, že oba páry mezi sebou hovořili anglicky. Císař Naruhito studoval v Oxfordu, jeho manželka Masako na Harvardu. Později amerického prezidenta s manželkou přijal ve svém paláci princ Akishino a premiér Abe.

Přestože se snaží obě strany navodit dojem přátelství a předvést sílu americko-japonského partnerství, návštěvě dominuje napětí v obchodních vztazích mezi Spojenými státy a Japonskem. Trump hrozí japonským výrobcům aut vysokými poplatky za dovoz ve snaze snížit obchodní přebytky jiných zemí s USA.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump s manželkou Melanií spolu s japonským premiérem Abem a jeho chotí přihlíželi zápasu v sumo.

Washington a Tokio aktuálně jednají o dohodě o vzájemném obchodu, avšak Trump s velkými pokroky v nejbližších dnech a týdnech nepočítá. S Japonci by měla jeho delegace kromě obchodu probírat také situaci na Korejském poloostrově a v Íránu.

Během pondělí by měl Trump jednat s premiérem Abem, s nímž v neděli hrál golf a přihlížel zápasu sumó. V pondělí by měl americký prezident povečeřet s císařem a císařovnou. Státní návštěvu Japonska Trump zakončí v úterý.

Reklama

Výběr článků

Načítám