Hlavní obsah

Na přeplněném Everestu umírá rekordní počet horolezců, protože musí stát ve frontách

Tři lidé zemřeli, když ve čtvrtek sestupovali z nejvyšší hory světa Mount Everest, uvedla v pátek stanice BBC. Během jednoho týdne při zdolávání hory zemřelo celkem sedm lidí, což je rekordní počet. Důvodem je příliš velký počet lezců, který vede k přeplnění tras, kde musejí lidé dlouho čekat, i když jsou po výstupu vyčerpaní.

Foto: Navesh Chitrakar, Reuters

Horolezec pod Mount Everestem

Článek

Ve čtvrtek zemřeli při sestupu jižní cestou dva Indové, 52letý Kalpana Das a 27letý Nihal Bagwan. Místní organizátor výstupu Kašav Paudel řekl agentuře AFP, že Bagwan „uvízl v zácpě na více než 12 hodin a byl vyčerpaný“.

Další čtvrteční obětí je 65letý rakouský horolezec, který zemřel na severní tibetské straně hory. Už ve středu zemřeli 55letá Indka Andžali Kulkarniová a 55letý americký horolezec Donald Lynn Cash. Ten podle organizátora výstupu dostal při sestupu výškovou nemoc. Na vrcholu hory je jen třetina kyslíku ve srovnání s množstvím u hladiny moře. Netrénovaní lidé tam bez kyslíkového přístroje vydrží jen pár minut.

Syn Kulkarniové Šantanu řekl, že zácpa vznikla nad nejvyšším táborem čtyři, který se nachází v osmitisícové výšce. Sama byla zkušenou horolezkyní, dlouho organizovala výpravy a nechala toho jen proto, aby mohla také zdolat vrchol nejvyšší hory.

Za mrtvého je považován i irský profesor Séamus Lawless, který se zřítil 16. května.

Fronta horolezců

K vrcholu směřovalo tento týden asi 320 lidí, kteří pod ním vytvořili frontu v oblasti známé jako „zóna smrti“, uvedl na Instagramu horolezec Nirmal Purdža.

Dandurádž Ghimire z nepálského úřadu pro turistiku však označil tvrzení, že fronta přispěla k obětem, za nepodložené. „Hlavní příčinou smrti na Everestu byla výšková nemoc, což je příčina smrti u většiny horolezců, kteří přijdou o život v sezoně,“ prohlásil.

Přiznal však i větší počet horolezců, kteří se tento týden vydali na vrchol: „Počasí v letošní lezecké sezoně není moc dobré, takže když se ukáže malé okno, kdy se vyčasí, horolezci se dají do pohybu. Po několika dnech špatného počasí se 22. května udělalo na chvíli jasno a více než 200 horolezců začalo stoupat na Everest.”

Počet dosavadních letošních obětí je vyšší než za celou loňskou sezonu, kdy pět lidí zemřelo na Mount Everestu a jeden ve Lhotse. Od roku 1922 zemřelo při pokusu zdolat Mount Everest celkem přes dvě stě lidí.

Problémem je i to, že Nepál vydal jen pro jarní sezonu 381 povolení k výstupu. Jedno stojí 11 tisíc dolarů, tedy přes čtvrt milionu korun. Za celý loňský rok země vydala 807 povolení. Rostoucí počet povolení a rostoucí počet obětí vedl k dalším výzvám pro omezení počtu výstupů. Dobrodruh a moderátor Ben Fogle, který horu zdolal loni, už vyzval na Twitteru, aby se účastníci losovali podobně jako běžci na londýnském maratonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám