Hlavní obsah

Pákistán otestoval balistickou raketu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Pákistán oznámil, že ve čtvrtek úspěšně otestoval balistickou raketu středního doletu Šahín-II, která je schopna do vzdálenosti 2400 km dopravit jadernou i konvenční nálož. Islámábád zkoušku uskutečnil ve stejný den, kdy sousední Indie oznámí výsledky parlamentních voleb.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pákistán provedl test balistické střelyVideo: Reuters

 
Článek

„Šahín-II je vysoce vyspělá raketa, která splňuje strategické potřeby Pákistánu udržovat prostřednictvím odstrašující síly stabilitu v regionu,” uvedla pákistánská armáda ve čtvrtečním prohlášení k testu, při kterém dopadla raketa do moře.

Balistická raketa Šahín-II
Dvoustupňový Šahín-II poháněný tuhými pohonnými hmotami je upravenou variantou rakety Šahín-I s prodlouženým doletem. Odvozen je zřejmě z čínské rakety M-18. Ve službě je Šahín-II od listopadu 2014. Hlavice má hmotnost od 700 do 1250 kg.

Pákistánská armáda při testu nijak nezmínila Indii, se kterou vedl Islámábád už tři války, přestože se test konal v den, kdy se vyhlašují výsledky indických voleb.

Mezi Pákistánem a Indií se letos vystupňovalo napětí poté, co v únoru sebevražedný útočník zabil v indické části Kašmíru 44 příslušníků indických jednotek ministerstva vnitra. Indie obvinila Pákistán, že měl na sebevražedném atentátu podíl, což Islámábád popíral, a bombardovala oblasti Pákistánu, kde podle ní byly základny radikálů, ke kterým se připojil útočník. Jeden indický MiG-21 byl sestřelen.

Nejmenování Indie může souviset s tím, že pákistánská vláda dala ve středu najevo ochotu zahájit s Indií mírová jednání. „Chceme žít vedle sebe jako dobří sousedé a řešit veškeré problémy prostřednictvím dialogu,” uvedl podle agentury Reuters pákistánský ministr zahraničí Šáh Mahmúd Kureší po krátkém setkání se svým indickým protějškem na okraj schůzky členských států Šanghajské organizace pro spolupráci v kyrgyzské metropoli Biškeku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám