Hlavní obsah

Mír na Korejském poloostrově závisí na USA, tvrdí Kim Čong-un

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mír a bezpečnost na Korejském poloostrově budou zcela závislé na budoucím přístupu Spojených států, prohlásil severokorejský vůdce Kim Čong-un po schůzce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Na únorovém setkání nejvyšších představitelů KLDR a Spojených států ve Vietnamu jednaly USA podle Kima ve špatné víře.

Foto: Reuters

Kim Čong-un

Článek

„Situace na Korejském poloostrově a v regionu je nyní nehybná a dosáhla kritického bodu, kdy by se mohla vrátit do svého původního stavu, protože Spojené státy zaujaly na nedávných rozhovorech na summitu mezi KLDR a USA jednostranný přístup ve špatné víře,“ řekl Kim Čong-un.

Agentura Reuters napsala, že tyto výroky jsou součástí pokračujícího tlaku na USA, aby byly „pružnější“ v přijímání požadavků Pchjongjangu na uvolnění sankcí.

Setkání s Putinem u Vladivostoku Kim Čong-un označil podle státní agentury KCNA za „upřímné a přátelské“ Severokorejský vůdce pozval ruského prezidenta na návštěvu KLDR a ten pozvání ”rychle přijal„.

Nedávné druhé setkání Kima s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Hanoji skončilo bez výsledku předčasně. Kim naznačil, že počká do konce tohoto roku, zda Washington svůj postoj nezmění. Trump se snaží severokorejského diktátora přesvědčit k jadernému odzbrojení Korejského poloostrova výměnou za zrušení sankcí.

Pozorovatelé uvádějí, že jednání mezi Putinem a Kimem patrně také nepřineslo žádný velký průlom.

Reklama

Výběr článků

Načítám