Hlavní obsah

Vypadá jako kůň, napsala Britka o nové ženě svého exmanžela. V Emirátech jí hrozí vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubaj

Ve zlosti napsala Britka Laleh Shahraveshová na Facebook přede dvěma lety několik nelichotivých slov o druhé manželce svého bývalého muže. Chyba ji nyní dostihla. Žena je zadržována ve Spojených arabských emirátech, kam přijela na exmanželův pohřeb, a čeká na soud za pomluvu. Hrozí jí dva roky vězení a pokuta ve výši 50 tisíc liber (1,5 milionu korun), napsal server deníku Daily Mail.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Shahraveshová byla zadržena v březnu na letišti v Dubaji, když přiletěla se svou dcerou Paris na pohřeb svého bývalého manžela – portugalského bankéře. Ten podlehl 3. března v 51 letech rozsáhlému infarktu.

Za muže byla provdaná 18 let a mají spolu 14letou dceru. Ve Spojených Arabských emirátech žili osm měsíců. Muž měl kontrakt pro banku HSBC. Laleh Shahraveshová se krátce před vypršením manželova kontraktu vrátila zpět do Velké Británie s tím, že muž přijede za nimi, jakmile mu pracovní závazek skončí. Jenže po odjezdu manželky si začal románek s jinou ženou a místo svého návratu poslal manželce žádost o rozvod a v emirátech zůstal a zakrátko se opět oženil.

Když Shahraveshová na Facebooku objevila po letech fotografii manžela a jeho nové ženy v jejich svatební den, neudržela nervy na uzdě a napsala k tomu: „Doufám, že půjdeš pod zem, idiote. Nechal jsi mne kvůli tomuhle koni.“ Jenže nová manželka na její komentář upozornila dubajské úřady. Ve Spojených arabských emirátech platí velmi přísný kybernetický zákon, kdy člověk může být za pomlouvačný status uvězněn. To, že text byl napsán v Británii, na věci nic nemění.

O přísném zákonu neměla Britka ponětí. „Já vím, že jsem neměla nic takového napsat, ale byla jsem naštvaná a cítila jsem se zrazená a zraněná. Byli jsme spolu 18 let a netušila jsem, že se tak brzo po našem rozvodu opět oženil. Neměl ani tolik slušnosti a respektu, aby mi to alespoň oznámil,“ řekla Laleh Shahraveshová.

S dcerou přicestovala do Dubaje 10. března. Když byla zatčena, dcera se mohla vrátit zpět do Británie. Poté, co Shahraveshová složila kauci, úřady ji z vězení propustily, ale odebraly jí pas, žije v hotelu a čeká na soud.

„Jsem vyděšená. Nemůžu spát ani jíst. Kvůli stresu jsem zhubla o dvě velikosti,“ řekl Britka serveru Daily Mail. Tvrdí, že její život je v troskách. Zadlužila se u rodiny, která jí financovala kauci, žije z úspor, přišla v Británii o práci a obává se o svou dceru. „Na víc než měsíc života tady v Dubaji už nemám žádné peníze. Přišla jsem o práci a nemůžu platit nájem v bytě, ve kterém žiji s dcerou. Navíc mi hrozí ohromná pokuta. Dcera je u mých přátel, ale moc se jí stýská a nevíme, co bude,“ uvedla.

To, že si lidé nejsou vědomi přísných kybernetických zákonů, které ve Spojených arabských emirátech platí, potvrdila také Radha Stirlingová z organizace Detained in Dubai, která případ sleduje. Připomněla, že jednotlivá ministerstva zahraničí turisty o této skutečnosti nedostatečně informují. Zákony navíc platí zpětně a extrateritoriálně.

Reklama

Výběr článků

Načítám