Hlavní obsah

Severokorejci dostali od strany knížecí radu: Kreativně vytvářejte něco z ničeho

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severokorejský stranický list Rodong Sinmun vyzval ve čtvrtek podle jihokorejské agentury Jonhap obyvatele KLDR, aby zvýšili úsilí pro dosažení soběstačnosti a bojovali s „nejvážnějšími těžkostmi“ v historii bez pomoci zvenčí. Udržet si nezávislost mají i za cenu smrti hladem a mají uplatnit „skvělou kreativitu při vytváření něčeho z ničeho“.

Foto: Pool, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

„Překonali jsme poválečný popel i namáhavý pochod (jak se eufemisticky označuje hladomor z devadesátých let), ale výzvy, jimž čelíme v této dekádě, představují nejvážnější strádání v historii naší republiky,“ napsal Rodong Sinmun, který je tiskovým orgánem vládnoucí Strany práce.

„Musíme prokázat, že jsme sami schopni otevřít jasnou cestu vpřed, ať už čelíme jakýmkoli výzvám,“ napsal list. „Nemůžeme opustit svou nezávislou existenci, i když hladovíme k smrti. Vlastní (nezávislá) existence se těžko získává, ale je jako lék, který posiluje národní sílu.“

List dodal, že závislost je jako jed, který vede lid k letargii a oslabuje národní sílu.

List vyzývá lid, aby zvýšil každodenní úsilí za dosažení větší soběstačnosti poté, co schůzka severokorejského vůdce Kim Čong-una s americkým Donaldem Trumpem v Hanoji skončila bez výsledku. Tvrdé sankce uvalené na KLDR dál platí, i když země ještě před summitem požádala o potravinovou pomoc kvůli neúrodě způsobené suchem a následnými povodněmi. Denní dávka potravin se snížila z 550 na 350 gramů. [celá zpráva]

Korejská válka si vyžádala minimálně dva milióny mrtvých, i když jich spíš bylo dvakrát tolik. Střízlivý počet obětí hladomoru z devadesátých let jde do statisíců, i když se objevila i vyšší čísla.

Reklama

Výběr článků

Načítám