Hlavní obsah

KLDR kvůli neúrodě snížila příděly potravin na polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Severokorejský režim požádal mezinárodní humanitární organizace o potravinovou pomoc, aby se země vypořádala s nedostatkem potravin kvůli neúrodě. Oznámil to ve čtvrtek v New Yorku mluvčí OSN Stéphane Dujarric s tím, že KLDR uvedla, že má „pro letošní rok výpadek 1,4 miliónu tun potravin včetně těch základních - rýže, pšenice, brambor a sójových bobů“.

Foto: Reuters

Severokorejci na snímku z loňského roku odklízejí následky záplav. I ty poznamenaly úrodu.

Článek

„Vláda požádala o pomoc mezinárodní humanitární organizace působící v zemi, aby se vypořádala s dopady na potravinovou bezpečnost,“ řekl Dujarric.

Severokorejská mise v prohlášení uvedla, že potravinovou nouzi způsobila neúroda zaviněná vysokými teplotami a suchem a že část úrody zase zničily záplavy. Sklizeň loni činila jen 4,95 miliónů tun, což je o 503 tisíc tun méně než v roce 2017. Celkový výpadek je ovšem - i kvůli omezenému dovozu - ještě vyšší, činí 1,4 miliónu tun potravin.

KLDR uvedla, že dovezla 200 tisíc tun potravin ze zahraničí a že raná sklizeň činí 400 tisíc tun, ale to nestačí. Situaci podle Pchjongjangu ještě zhoršily mezinárodní sankce, které omezují export.

Dvě pětiny lidí trpí podvýživou 

Příděly potravin proto musel režim snížit na téměř polovinu z 550 gramů na 300 gramů na osobu a den. Dujarric dodal, že OSN „dala najevo a bude dávat najevo obavy ohledně zhoršující se situace s potravinami“ v Severní Koreji. Podle odhadů Spojených národů trpí v zemi podvýživou 40 procent obyvatel.

OSN už jedná s KLDR o „rychlé akci s cílem vyřešit humanitární potřeby“. Podle Dujarrice je s Pchjongjangem ve styku „na různých úrovních” a přesvědčuje severokorejské vedení, aby „pochopilo dopad (nedostatku potravin) na nejohroženější část obyvatel a neprodleně humanitární situaci napravilo”.

Severní Korea čelí dlouhodobě mezinárodním sankcím kvůli testům jaderných raket. Po zostření sankcí nemůže vyvážet suroviny a textilní výrobky, což jí ztěžuje nákupy v zahraničí. Loni v létě se severokorejský vůdce Kim Čong-un zavázal k denuklearizaci, nicméně konkrétní kroky podle západních médií KLDR v tomto směru nepodnikla.

USA zvažují, že by mohly částečně uvolnit sankce, podmiňují to však ústupky Pchjongjangu v oblasti odzbrojení. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám