Hlavní obsah

Na Bermudách soudí Čecha za pašování heroinu. Mělo to být zlato a diamanty, tvrdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslel jsem si, že vezu zlato a diamanty pro dva známé z Velké Británie, prohlásil před soudem na Bermudách 49letý Josef Vlček. Muže zadržela policie už 23. září 2017 na letišti L. F. Wadea s 2,9 kilogramu heroinu v ceně 9,5 milionu dolarů, napsal server royalgazette.com. Muž tvrdí, že o drogách nic nevěděl.

Foto: Profimedia.cz

Soud na Bermudách

Článek

„Nikdy bych žádné drogy nevzal a nesnažil se je propašovat,“ prohlásil Vlček před soudem. Tvrdil, že se v létě roku 2017 setkal v jedné londýnské hospodě se dvěma muži. Ti mu prý měli nabídnout, že mu pomohou s uspořádáním výstavy jeho uměleckých děl.

O pár dnů později se s nimi Vlček setkal v jiné hospodě. „Chtěli, abych jim přinesl zlato a diamanty z Johannesburgu,“ řekl u soudu. Muži mu měli tvrdit, že přeprava cenností je legální a žádné nebezpečí mu nehrozí.

Z pasových dokladů vyplývá, že Vlček byl v Johannesburgu od 6. do 13. září 2017. Potvrdil, že dostal „dva nebo tři“ balíčky, se kterými se vrátil do Londýna. Z jeho výpovědi vyplývá, že se do balíčků nepodíval, myslel si, že obsahují uvedené zlato a diamanty. Po příletu do Londýna se u něj zastavil jeden z mužů a požádal ho, aby balíčky převezl na Bermudy.

„Řekl jsem jim, že je mi to všechno divné, ale jim se podařilo mě přesvědčit,“ popsal. Z Londýna přes tablet telefonoval s mužem, který se mu představil jako člen bermudské vlády. „Vypadal velmi důvěryhodně. Mluvili jsme o umění, o zlatě a diamantech,“ popisoval soudu Vlček. Přiznal, že mu slíbili pěknou sumu, pokud balíčky s diamanty a zlatem na Bermudy přiveze. Obviněného Čecha nakonec zlákala finanční odměna. „Věřil jsem mu a vydal jsem se na cestu,“ řekl.

Susan Mulliganová, advokátka Vlčka, se obviněného ptala, proč bylo podle něj legální cestovat s diamanty a zlatem pečlivě ukrytými v zavazadle. „Aby je nikdo neukradl, nebo se neztratily,“ odpověděl Vlček. Soudu řekl, že zavazadla, která si s sebou přivezl na Bermudy, mu byly dány v Londýně „různými lidmi“.

Reklama

Výběr článků

Načítám