Hlavní obsah

Kim přijel do Vietnamu, ve vlaku strávil tři dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hanoj
Aktualizováno

Vlak se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem přijel v úterý ráno místního času přijel do vietnamského pohraničního města Dong Dang. Odtamtud pokračoval autem do Hanoje, kde ve středu začne dvoudenní summit s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Ten je v Hanoji očekáván dnes večer místního času (dopoledne SEČ).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-Un dorazil do VietnamuVideo: Reuters

 
Článek

Obrněný vlak s Kimem vyjel z Pchjongjangu v sobotu a o několik hodin později přejel hranice s Čínou. [celá zpráva]

Na nádraží ve městě Dong Dang Kima přivítali nejen vietnamští činitelé, ale také severokorejští představitelé včetně jeho sestry Kim Jo-čong, kteří připravovali schůzku.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Fotograf zychtil Kim Čong-una, jak si zapaluje cigaretu

Až do Hanoje souprava nepokračovala, ačkoli by to rozchod kolejí umožnil. Důvodem je podle médií špatný stav vietnamské trati, která by nemusela jízdu těžkého vlaku zvládnout. Zbývajících asi 170 kilometrů jel Kim autem. Podle agentury Reuters už dorazil Hanoje.

Foto: Mapy.cz

Minulý týden severokorejská delegace nejen vybírala vhodný hotel, ale byla také v Lang sonu, který leží dvacet kilometrů od Dong Dangu, kde si prohlédla nádraží i silnice. [celá zpráva]

Trasa Kimovy cesty vlakem přes Čínu byla utajovaná. Číňané ale na internetu o projíždějícím vlaku, o uzavírkách na trati a okolí či o zpožděních spojů sdíleli informace, což poskytlo jasnou představu o poloze soupravy. AFP poznamenala, že čínští cenzoři na internetu měli plné ruce práce s mazáním výše zmíněných zpráv.

Foto: Minh Hoang, ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un po příjezdu do Vietnamu

Řada uživatelů se navíc na internetu Kimovi posmívala, že podobně jako jeho otec a děd ke státnickým návštěvám používá obrněný a značně pomalý vlak místo letadla. Vlak může jet maximální rychlostí asi 60 km/h, cesta z Pchjongjangu do Vietnamu je přitom dlouhá několik tisíc kilometrů.

V Hanoji je Pompeo

Do Hanoje mezitím dorazil americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Krátce předtím Bílý dům zveřejnil harmonogram úvodního dne summitu. Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová novinářům na palubě prezidentského letounu Air Force One řekla, že Trump s Kimem se ve středu večer místního času nejprve setkají mezi čtyřma očima, následovat bude pracovní večeře. Té se již zúčastní jejich poradci.

Trump a Kim se poprvé setkali na historické schůzce loni v červnu v Singapuru. Společně se zavázali k úsilí o denuklearizaci Korejského poloostrova a k posílení míru v regionu. Ujednání ale neobsahuje konkrétní časové závazky a rozhovory od té doby mnoho nepokročily.

Reklama

Výběr článků

Načítám