Hlavní obsah

Trump a Kim by mohli dohodnout formální konec korejské války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Americký prezident Donald Trump a severokerejský vůdce Kim Čong-un by se mohli na summitu ve Vietnamu, který se koná tento týden, dohodnout na vyhlášení konce válečného stavu, který mezi Severní a Jižní Koreou technicky stále přetrvává od korejské války z let 1950 až 1953. S odvoláním na úřad jihokorejského prezidenta o tom v pondělí informovala agentura Jonhap.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un po společném obědě během historického setkání obou lídrů.

Článek

„Ta možnost tu je,” citovala jihokorejská agentura jihokorejského prezidentského mluvčího na tiskovém brífinku v Soulu. Mluvčí tak odpověděl na otázku, zda je deklarace ukončení války součástí agendy summitu. Konflikt v červenci 1953 skončil jen příměřím.

Trump a Kim se sejdou už k druhé vzájemné vrcholné schůzce ve středu a ve čtvrtek v Hanoji. Historicky první summit úřadujícího amerického prezidenta a vůdce KLDR se uskutečnil před osmi měsíci v Singapuru. Trump a Kim se tehdy dohodli, že budou usilovat o úplné jaderné odzbrojení Korejského poloostrova. Poněkud vágně formulovaná dohoda však zatím nepřinesla významné výsledky.

Americký prezident v neděli na setkání s guvernéry jednotlivých států USA v Bílém domě řekl, že je spokojen, dokud Severní Korea nepokračuje ve zkouškách raket a ani v testech jaderných zbraní. „Nespěchám. Nechci na nikoho tlačit,” řekl šéf Bílého domu. „Jenom nechci zkoušky. Dokud nejsou žádné zkoušky, jsem spokojený,” dodal Trump.

Kim Čong-un přicestuje do Vietnamu už v pondělí. Před summitem s Trumpem se sejde s vietnamským prezidentem a dalšími vysokými činiteli.

O ukončení korejské války mluvili už loni Kim Čong-un s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem, smlouvu o míru ale nepodepsali a právně ani nemohli. Dohodu příměří podepsali v roce 1953 Severokorejci s americkým generálem, který velel silám OSN. Jižní Korea příměří nepodepsala.

Reklama

Výběr článků

Načítám