Hlavní obsah

Zemřel bývalý afghánský prezident a bojovník proti Sovětům Mudžáddadí

Ve věku 93 let zemřel v pondělí bývalý afghánský prezident Sibghatulláh Mudžáddadí, který zemi krátce vedl po stažení sovětských vojsk a pádu komunistické vlády v roce 1992. Uvedla to v úterý agentura AP.

Foto: Udo Weitz, ČTK/AP

Bývalý afghánský prezident Sibghatulláh Mudžáddadí na snímku z roku 1992

Článek

Etnický Paštun z Kábulu Mudžáddadí pocházel z respektované rodiny, jejíž členové často působili jako poradci afghánských králů v otázkách náboženství. V pondělí večer podlehl v Kábulu dlouhé nemoci.

AP Mudžáddadího označila za mentora exprezidenta Hamída Karzáího, jenž patřil k protikomunistickému odboji během sovětské okupace Afghánistánu v 80. letech minulého století.

Mudžáddadího Afghánská fronta národního osvobození byla podle AP patrně nejmenší a nejumírněnější z povstaleckých skupin, které proti Sovětské armádě v Afghánistánu bojovaly.

Prezidentského úřadu se Mudžáddadí ujal na dva měsíce po pádu komunistické vlády v roce 1992 na základě dohody podepsané v saúdskoarabské Mekce vůdci všech mudžáhidských skupin, které bojovaly proti sovětským silám. V souladu s dohodou také v červnu 1992 předal moc svému následníkovi Burhánuddínu Rabbánímu, který se však místo plánovaných čtyř měsíců držel u moci čtyři roky.

Sověti v Afghánistánu
Cílem sovětské invaze do Afghánistánu v prosinci 1979 bylo udržet v zemi spřátelený režim. Moskva původně počítala jen s několikatýdenní operací, ta ale přerostla v devítiletou krvavou válku, v níž na jedné straně stály sovětské okupační jednotky a afghánská vládní vojska a na straně druhé mudžáhidové, podporovaní Pákistánem a Spojenými státy. Poslední sovětský voják ze země odešel 15. února 1989.
Vzhledem k vysokým ztrátám (v Afghánistánu zahynulo 14 454 sovětských vojáků a přes 35 tisíc dalších jich bylo zraněno), které nakonec z hlediska SSSR nevedly k úspěšnému konci, bývá sovětská válka v Afghánistánu také označována jako sovětský Vietnam.

Dohoda se zhroutila, což vedlo ke krvavé válce mezi znepřátelenými povstaleckými skupinami, při níž zahynuly desetitisíce lidí, převážně civilistů, než se moci v roce 1996 chopilo hnutí Tálibán.

Za vlády Tálibánu žil Mudžáddadí v emigraci a do Afghánistánu se vrátil až po americké invazi, s jejíž pomocí bylo hnutí Tálibán svrženo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám