Hlavní obsah

Sydney zasáhl přívalový déšť, Queensland čelí katastrofickým požárům

Sydney

Austrálie se potýká se živelními pohromami. Ve středu zasáhl Sydney přívalový déšť, který způsobil záplavy. Naopak vysušený Queensland čelí vlně požárů buše. Poprvé byl vyhlášen nejvyšší stupeň nebezpečí - katastrofická úroveň. Nařízení okamžitě se evakuovat dostalo 8000 osob.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sydney zasáhly bleskové povodněVideo: AP

 
Článek

Sydney čelilo přívalu vody. ”Intenzita deště byla fenomenální - 91 milimetrů napadlo za 90 minut,” uvedl meteorolog Rob Taggart. takové množství srážek obvykle spadne v Sydney za celý listopad a stejné množství napršelo za jeden den naposledy v roce 1984.

Voda okamžitě zaplavila ulice města, což si vyžádalo jednoho mrtvého, který zahynul při autonehodě, a několik zraněných. Jsou mezi nimi i dva policisté, na které spadl strom, když pomáhali řidiči uvázlému v autě. Záchranáři museli z aut vyprostit celkem 11 lidí.

Foto: Reuters

Zaplavená ulice v Sydney

Na tísňovou linku kvůli dešti a povodni volalo na pět set lidí, jak kvůli zaplaveným domům a autům, tak kvůli výpadkům elektřiny. Bez proudu bylo 6000 odběratelů. Zrušeno bylo 120 letů.

„Vyrazte dnes o něco později do práce, nechceme tolik aut na ulici,” vyzvala obyvatele téměř pětimilionové aglomerace místní policie, která se obávala zvýšeného počtu dopravních nehod.

Foto: Reuters

Zaplavená ulice v Sydney

Déšť však zasáhl jen pobřeží Nového Jižního Walesu, vysušená pevnina se vláhy nedočkala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Queeslandu bojují s více než 130 lesními požáryVideo: AP

Katastrofické požáry v Queenslandu 

V Queenslandu čelí vlně požárů buše, které rozfoukává silný vítr a šíří se i kvůli suchu. Hoří jich 138, nejhorší je situace u města Gracemere, kde už bylo spáleno několik domů. Na 8000 lidí, kteří žijí ve městě a jeho okolí, dostalo příkaz okamžitě odejít.

Foto: ČTK/AP

Australský hasič v bojuje s požárem v Queenslandu

„Situace se vyvíjí velmi rychle. Můžete mít jen minuty, tak dvacet, možná dokonce méně na to, abyste odešli, když dostanete příkaz k evakuaci,“ řekla komisařka hasičů Katarina Carrollová. Hasiči vydali varování, že ve střední části Queenslandu se požár rozrostl do katastrofických rozměrů, což je nejvyšší varování vydané vůbec poprvé. U Deepwateru shořelo dvě stě kilometrů čtverečních buše.

„Nikdy jsme neměli v tomto státě takovou situaci. Neměli jsme katastrofickou úroveň. To jsou neprobádané vody,“ řekla premiérka Queenslandu Annastacia Palaszczuková. Uvedla, že v nejhůře postižených regionech bylo uzavřeno 34 škol. Vyzvala rodiny, aby nevycházely ze svých domovů, držely se pohromadě a byly připraveny prchnout, pokud to bude zapotřebí.

Foto: ČTK/AP

Požár porostu u Deepwateru v Queenslandu

Současná situace není obvyklá, protože na rozdíl od suššího jihu v Queenslandu většinou v listopadu prší, jenomže teď čelí vlně horka se čtyřicetistupňovými vedry.

Reklama

Výběr článků

Načítám