Hlavní obsah

Karavana migrantů v Tijuaně. Máme tady humanitární krizi, oznámil starosta města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexické město Tijuana žádá o pomoc stát a mezinárodní organizace včetně OSN. Od minulého týdne tam dorazilo přes pět tisíc středoamerických migrantů, kteří prchají s rodinami před chudobou a násilím ve svých domovských zemích. V následujících dnech tam mají dorazit další čtyři tisíce. Starosta Tijuany Juan Manuel Gastelum označil situaci ve městě za humanitární krizi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Situace na mexických hranicích Video: Reuters

 
Článek

„Žádáme federální vládu, aby vyhlásila stav humanitární nouze a požádala OSN o pomoc,“ uvedl v prohlášení Gastelum.

„Omlouvám se, ale příděl radnice se už vyčerpal. Nebudu utrácet peníze obyvatel města a Tijuanu dále zadlužovat,“ řekl starosta novinářům. Dodal, že migranti stojí město denně přes půl milionu pesos (zhruba stejně korun). Podle starosty mexická vláda městu poslala 20 tun pomoci, z toho prý 15 tun byly ocelové bariéry.

Námořnictvo podle něj sice dodalo mobilní kuchyni, ale jídlo do ní poskytly místní úřady.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Tijuana se nezvládá postarat o příliv migrantů.

Také ubytovací kapacity města jsou vyčerpané. Radnice poskytla přístřeší několika tisícům migrantů ve sportovním areálu Benita Juáreze, několik tisíc lidí ale přespává na ulici. „Celou noc v Tijuaně pršelo, běženci, kteří spí venku, už skoro nemají nic suchého na sebe, zmokly jim i přikrývky, z nichž měli vytvořené improvizované přístřešky,“ popsal situaci starosta.

Tisíce běženců v Tijuaně jsou součástí takzvané karavany migrantů, která vyrazila v polovině října z Hondurasu. Posléze se k hranicím USA vydalo z Guatemaly a Salvadoru několik dalších skupin.

Karavany migrantů ze Střední Ameriky k hranicím USA se organizují už několik let, až do letoška ale nepřitahovaly příliš velký zájem médií, dokud proti nim nezačal na jaře ostře vystupovat americký prezident Donald Trump. Ten je označuje za bezpečnostní hrozbu pro USA, a na hranice proto poslal několik tisíc vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám