Hlavní obsah

Kim zastavil likvidaci raketové střelnice

– Pchjongjang

Demontáž objektů na pokusné raketové střelnici Sohe na západě Severní Koreje ustala počátkem srpna a od té doby nijak nepokročila. V pátek to oznámila americká výzkumná skupina 38 North, která na základě analýzy satelitních snímků informuje o vývoji v KLDR.

Foto: Profimedia.cz

Archivní satelitní snímek severokorejské raketové střelnice.

Článek

„Satelitní snímky ukazují, že i přes formální závazky uvedené v Pchjongjanské deklaraci nedošlo od 3. srpna k žádné další aktivitě. Ani na vertikálním stanovišti pro testování motorů, ani na odpalovací rampě,” uvádí na svých stránkách organizace 38 North.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un při zářijovém setkání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem slíbil, že KLDR za účasti mezinárodních expertů střelnici trvale rozebere. [celá zpráva]

Kim likvidaci střelnice označil za konkrétní krok k odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova a americký prezident Donald Trump jeho iniciativu tehdy ocenil. [celá zpráva]

Střelnici Sohe Severní Korea v minulosti používala k testům raket dlouhého doletu, jež jsou podle KLDR schopny dosáhnout pobřeží Spojených států.

KLDR možná čeká na Pompea

V prosinci 2012 vypustila Severní Korea ze Sohe raketu Unha-3, která vynesla na oběžnou dráhu pozorovací družici. Západ to odsoudil jako zakázaný test severokorejských raketových zbrojních technologií. Další raketu dlouhého doletu se satelitem vypustila KLDR ze střelnice Sohe v únoru 2016; i tehdy za to čelila ostré mezinárodní kritice.

Kim Čong-un sleduje odpálení rakety Hwasong-12. Ilustrační foto

Podle skupiny 38 North působící při univerzitě Johnse Hopkinse snímky privátních satelitů ukázaly, že práce na likvidaci základny začaly v červnu, ale od 3. srpna nijak nepokročily. Zpráva spekuluje, že Pchjongjang možná čeká na výsledky nadcházející návštěvy amerického ministra zahraniční Mikea Pompea v KLDR. Pompeo odcestuje do Pchjongjangu v sobotu, jednat má se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

„Na základě dostupných informací může mít pozastavení demontáže několik důvodů. Severní Korea může například čekat na sestavení mezinárodního týmu pozorovatelů nebo na výsledek nadcházející návštěvy ministra zahraničí USA Mika Pompea. Nemělo by to tedy být interpretováno tak, že Pchjongjang není ochoten dostát svým závazkům,“ konstatovala organizace 38 North.

Reklama

Výběr článků

Načítám