Hlavní obsah

Americký zápasník se stal ruským politikem

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novou ruskou politickou hvězdou se stal americký zápasník Jeff Monson (47). V nedělních regionálních volbách byl zvolen do městského zastupitelstva města Krasnogorsk u Moskvy. Potetovaný bijec, který v létě získal ruské občanství, se přitom nechal slyšet, že v politické kariéře bude pokračovat.

Foto: Profimedia.cz

Jeff Monson

Článek

„Nejprve budu pracovat v Krasnogorsku. Pak bych chtěl dorůst až do Státní dumy,“ citoval sportovce internetový server listu Izvěstija.

„Miluji Rusko. Mám velké plány s rozvojem místní sportovní školy,“ dodal. Monson proslul svou zálibou v SSSR a sovětské minulosti Ruska. Svá vystoupení mnohdy zahajoval za zvuku sovětské hymny a účastnil se také demonstrací ruských komunistů.

Pak ale vstoupil do vládní strany Jednotné Rusko, za kterou kandidoval. V roce 2016 se přitom stal čestným občanem proruské Abcházie a o rok později získal průkaz občana separatistické Luhanské lidové republiky v Donbasu. Opakovaně navštívil anektovaný Krym. Novinářům řekl, že již zažádal o vystoupení z amerického občanství, avšak jde prý o dlouhodobý proces.

Ruský aktivista Jurij Sidorov vyzýval úřady, aby nedopustily registraci Monsona uchazečem o poslanecký mandát s ohledem na dvojí občanství. Regionální komise však konstatovala, že jiné než ruské občanství Monson nemá. To získal výnosem ruského prezidenta na základě žádosti, kterou motivoval tím, že má „ruskou duši“. Ačkoli rusky prakticky nemluví, musel složit přísahu v ruštině. Název Ruské federace (Rossijskaja feděracija) přitom zkomolil jako „Rastikova federaska“.

Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova mu bylo občanství uděleno díky tomu, že je „mezinárodně uznávaným sportovcem“. Ruskými občany se nedávno stali také herci Steven Seagal nebo Gérard Depardieu.

Reklama

Výběr článků

Načítám