Hlavní obsah

Atentát v Afghánistánu si vyžádal 68 mrtvých

– Kábul

Při úterním sebevražedném atentátu na demonstraci ve východoafghánské provincii Nangarhár zahynulo 68 lidí a 165 dalších bylo zraněno. Oznámil to ve středu mluvčí místního guvernéra. Dosavadní bilance útoku uváděla 32 mrtvých a kolem 120 zraněných.

Foto: Stringer, Reuters

Záchranáři v Afghánistánu odnášejí zraněného muže po útoku v provincii Nangarhár, při kterém zahynuly desítky lidí.

Článek

Útok, který se stal asi 70 kilometrů východně od provinčního centra Dželálábádu, je podle agentury AFP druhým nejkrvavějším incidentem od počátku války v Afghánistánu.

Provincie Nangarhár je jednou z hlavních bašt teroristické organizace Islámský stát (IS) v zemi.

Protest na hranici

Protestní akce se konala na silnici mezi Dželálábádem a hraničním přechodem Torcham na afghánsko-pákistánské hranici. Skupina Afghánců z okresu Ačin podle agentury Reuters zablokovala v sousedním okresu Mómand Dara hlavní silnici spojující provinční středisko s Pákistánem. Lidé podle AFP protestovali proti veliteli místní policie, důvod ale není jasný.

K úternímu útoku se zatím nikdo nepřihlásil, bojovníci Tálibánu, kteří v oblasti operují, podíl na krveprolití popřeli. Atentátu předcházela série menších útoků ve školách v Dželálábádu. O život přišel dvanáctiletý chlapec a dalších několik dětí a dospělých bylo zraněno.

Minulý týden si sebevražedný atentát v Kábulu vyžádal více než 20 lidských životů, eskalovaly také boje v severoafghánských provinciích. Podle místních úřadů se očekává, že násilí v oblasti poroste v souvislosti s blížícími se parlamentními volbami, které se budou konat příští měsíc, a v souvislosti s volbami prezidentskými, jež se uskuteční příští rok v dubnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám