Hlavní obsah

Tálibán zaútočil na afghánské město Ghazní a částečně ho ovládl

Ghazní
Aktualizováno

Tálibán podnikl v noci na pátek rozsáhlý útok na město Ghazní, které je správním střediskem stejnojmenné provincie na jihovýchodě Afghánistánu. Vyžádal si desítky obětí. Vládní síly údajně zahnaly útočníky na útěk, podle agentury AFP se však ve městě dál bojuje a lidé nemohou vycházet ven.

Foto: Stringer, Reuters

Nad městem Ghazní stoupá kouř

Článek

Afghánské úřady útok potvrdily s tím, že si vyžádal desítky mrtvých a nejméně sto zraněných.

Tálibové zaútočili okolo druhé ráno, ukrývali se v domech v obytných čtvrtích a na ulicích zaútočili na afghánské bezpečnostní síly, řekl agentuře AP velitel policie v provincii Faríd Ahmad Mašal. Podle obyvatel Tálibán ovládl kontrolní stanoviště na ulicích.

Boje byly velmi tvrdé a nakonec muselo být na pomoc přivoláno letectvo. Nasazeny byly i vrtulníky a drony poskytnuté Američany.

Mluvčí ministerstva obrany Mohammad Radmaniš uvedl, že policii pomohla armáda a město je pod kontrolou vládních sil. Naopak mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid prohlásil, že tálibové nadále drží část města.

Boje pokračují

Televize Al-Džazíra uvedla, že zatím není jasné, jak velkou oblast města kontrolují vládní síly, obyvatelé uvádějí, že je pořád slyšet palba ze střelných zbraní a raketometů.

Mluvčí amerických sil v Afghánistánu Martin O'Donnell, který také tvrdil, že se útok podařilo odrazit, v poledne přiznal, že střety ve městě pokračují, což přimělo americké helikoptéry a bojové letouny k návratu nad Ghazní.

Podle AFP probíhají ve městě nadále boje, policie nyní postupuje dům od domu a každý prohledává. Její korespondent z města telefonoval, že v 11:00 místního času (8:30 SELČ)  se dál střílí z automatických zbraní.Agentura DPA napsala, že příslušníci Tálibánu jsou asi 500 metrů od sídla místní vlády a ústředí policie.

Všechny obchody jsou zavřené, lidé zůstávají doma a do ulic nevyjíždějí ani sanitky. Není proto jasné, kolik si útok vyžádal přesně mrtvých a zraněných.

Vedení místní nemocnice oznámilo, že bylo zabito 14 příslušníků bezpečnostních sil a dalších dvacet zraněno. Podle Mašala bylo u mostu na jihu města nalezeno 39 těl zabitých útočníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám