Hlavní obsah

Starostkou Tunisu se stala poprvé v historii žena

– Tunis

Starostkou tuniské metropole Tunisu se stala poprvé v historii žena Suád Abdarrahímová. Do vedení radnice ji v úterý zvolilo 26 nových radních, její hlavní soupeř Kámil Ídír získal 22 hlasů, napsala agentura AFP. Abdarraímová je členkou politického výboru koaliční islamistické Strany obnovy, ale sama se označuje za nezávislou političku.

Foto: Profimedia.cz

Suád Abdarrahímová

Článek

„Věnuji toto vítězství všem ženám své země, celé tuniské mládeži,“ řekla Abdarrahímová. Je jí 53 let a v minulosti vedla farmaceutický podnik. Za svůj první úkol na radnici označila „estetické vylepšení Tunisu”.

V metropoli nacházející se v oblasti starověkého fénického Kartága žije 780 tisíc obyvatel. Dlouhodobě se potýká se špatně fungujícím odvozem odpadu, který se zhoršuje od revolučního roku 2011, kdy odstoupil bývalý prezident Zín Abidín bin Alí.

Abdarrahímová byla zvolena až ve druhém kole, které někteří radní bojkotovali. Odmítli totiž dát hlas hlavním kandidátům, protože oba patří ke dvěma politickým stranám dominujícím tuniské politice.

Volby do správních rad se konaly 6. května a byly první od revoluce. Poznamenala je neúčast mnoha voličů, zejména mladých. V Tunisu zvítězila Strana obnovy, ale nikoli přesvědčivě - na radnici má 21 ze 60 křesel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám