Hlavní obsah

Američané zabili vůdce pákistánského Tálibánu

Aktualizováno

Vůdce pákistánského Tálibánu mulla Fazlulláh byl zabit při americkém vzdušném úderu poblíž hranic s Afghánistánem, uvedlo v pátek afghánské ministerstvo obrany. Mulla Fazlulláh byl zabit při náletu amerického bezpilotního letounu na severovýchodě provincie Kunar.

Foto: Nasir Wakif, Reuters

Afghánské bezpečnostní složky před obrněným vozidlem. Ilustrační foto

Článek

Americká armáda v pátek potvrdila, že v provincii Kunar provedla letecký útok na vysoce postaveného radikála. Armádní zdroj uvedl, že terčem útoku byl pravděpodobně Fazlulláh.

V provincii Kunar se v pátek shromáždily desítky lidí včetně bratra mully Fazlulláha, aby se za zabitého vůdce Tálibánu modlili.

Americká armáda potvrdila, že v provincii Kunar podnikla letecký útok na vysoce postaveného radikála. Nejmenovaný armádní zdroj uvedl, že terčem byl Fazlulláh, ale dodal, že zatím není možné se stoprocentní jistotou potvrdit, že "jsme při útoku zasáhli jackpot", napsala agentura AFP.

Už v březnu raketa odpálená z amerického bezpilotního letounu zabila v Afghánistánu nedaleko pákistánských hranic syna mully Fazlulláha a dalších 20 radikálů.

Pákistánský Tálibán je obviňován z odpovědnosti za řadu teroristických útoků včetně pokusu o odpálení trhaviny na newyorském náměstí Times Square v roce 2010.

Fazlulláh byl rovněž označen za inspirátora útoku na Malalu Júsufzaiovou z roku 2012, kdy byla pákistánská školačka a pozdější nositelka Nobelovy ceny za mír postřelena. V jejím rodném městě Mingora v údolí Svát obyvatelé zprávu o smrti Fazlulláha uvítali. „Byli jsme svědky brutality Tálibánu v údolí Svát v době, kdy tu byl Fazlulláh a jeho muži. Jsme rádi, že teď odešel do pekla," řekl člen místní rady starších Idrís Chán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám