Hlavní obsah

Trump a Kim podepsali historickou dohodu

– Singapur • Aktualizováno

Po společném pracovním obědě se americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un v úterý vrátili do singapurského hotelu Capella. Tam podepsali dohodu. Její obsah zatím nebyl zveřejněn. Trump pouze před podpisem uvedl, že svět zaznamená „významnou změnu” a že proces jaderného odzbrojení začne velmi rychle. Americký prezident také prohlásil, že určitě pozve Kima do Bílého domu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trump a Kim podepsali historickou dohodu Video: AP

 
Článek

„Podepisujeme velmi důležitý dokument, velmi komplexní dokument. Prožili jsme spolu skvělé chvíle, skvělý vztah,“ řekl Trump. K obsahu se nevyjádřil. „Více probereme na tiskové konferenci.“

„Jsem velmi hrdý na to, co se dneska stalo. Naše vztahy se Severní Koreou a situace na Korejském poloostrově budou velmi odlišné od minulosti. Děkuji mnohokrát, bylo to fantastické," dodal Trump.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un podepsali po summitu společné prohlášení.

„Dnes jsme měli historické setkání, překonali jsme minulost a vyznačili nový začátek. Svět uvidí velkou změnu,” uvedl Kim Čong-un, „rád bych dal najevo svou vděčnost Trumpovi, že umožnil, aby se to uskutečnilo."

Jaderné odzbrojení na obzoru

Podle Trumpa začne záhy proces jaderného odzbrojení KLDR. Na otázku stanice NBC, zda dohoda zahrnuje denuklearizaci, odpověděl: „Začneme tento proces velmi, velmi rychle.”

Už když se Trump vrátil do hotelu, oznámil, že setkání s Kimem probíhalo „lépe, než by kdokoli mohl očekávat“. Podle něj to byla „fantastická schůzka“ a udělal se při ní „velký pokrok”.

Cestou ukázal Kimovi obrněnou limuzínu.

Podle nejmenovaného amerického zdroje dohoda uvádí, k jakému posunu došlo na summitu a obsahuje závazek pokračovat v nastaveném kurzu.

Jejich průlomové setkání začalo v Singapuru krátce po třetí ráno. Zahájilo ho dlouhé potřesení rukama. Jednání mezi čtyřma očima trvalo 38 minut. Pak následoval přesun z knihovny do většího sálu, kde už se jednalo v rozšířeném složení. [celá zpráva]

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un si podávají ruce

K Trumpovi se připojili ministr zahraničních věcí Mike Pompeo, bezpečnostní poradce John Bolton a ředitel kanceláře Bílého domu John Kelly.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Kim čong-un a Donald Trump si podávají ruku před zahájením další části jednání.

Jednání se na severokorejské straně účastnil místopředseda ústředního výboru Korejské strany práce Kim Jong-čchol, který má na starosti vztahy s Jižní Koreou a dříve stál v čele tajné služby, severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho a místopředseda ústředního výboru vládnoucí Korejské strany práce Ri So-jong.

Reklama

Výběr článků

Načítám