Hlavní obsah

Čína popírá, že by její vojáci oslňovali laserem americké piloty

Washington/Peking

Peking v pátek odmítl obvinění Spojených států, že čínští vojáci míří výkonnými lasery na americké vojenské letouny poblíž čínské vojenské základny v Džibutsku ve východní Africe. Washington si kvůli tomu oficiálně stěžoval, přičemž zmínil, za posledních pár týdnů šlo o deset případů a dva piloti transportního C-130 Herculesu byli zraněni.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

C-130 Hercules

Článek

„Už jsme odmítli nepodloženou kritiku předanou oficiálními kanály. Čínská strana neustále a pevně dodržuje mezinárodní právo i právo místní země a je oddána ochraně regionální bezpečnosti a stability,“ uvedlo čínské ministerstvo zahraničí.

Jeho mluvčí Chua Čchung-jing dodala, že vláda provedla „velké kontroly“, které prokázaly, že obvinění americké strany jsou nepodložená. Současně USA vyzvala: „„Můžete připomenout odpovědné americké osobě, aby dbala na pravdomluvnost, když mluví, a hned nespekulovala a neobviňovala.“

Jsou to vážné incidenty, upozorňují Američané

USA ale oslňování pilotů považují za velký problém. „Jsou to velmi vážné incidenty. Předložili jsme čínské vládě oficiální protest a požádali jsme, aby nechala tyto incidenty prošetřit,” uvedla ve čtvrtek mluvčí Pentagonu Dana Whiteová. Pentagon si je podle ní jistý, že lasery používají proti letadlům čínští občané. V posledních několika týdnech se jednalo o téměř deset incidentů. V dubnu utrpěli lehčí zranění očí dva piloti C-130.

Džibutsko laží na východě Afriky. Je na něm několik zahraničních základem, na americké je 4000 vojáků včetně příslušníků  speciálních sil. Odtud USA podnikají své operace v Jemenu a Somálsku. Jen 13 kilometrů od americké základny má ale svou základnu i čínská armáda.

Reklama

Výběr článků

Načítám