Hlavní obsah

Třicet let vězení a pokuta tři miliardy. Jihokorejské exprezidentce hrozí vysoký trest

Soul

Trest v délce třiceti let vězení požaduje pro bývalou jihokorejskou prezidentku Pak Kun-hje (66) prokuratura. Dále by měla zaplatit pokutu 118,5 miliardy wonů (2,9 miliardy korun), uvedl v úterý list The Korea Times. Pak byla loni obžalována ze zneužití moci, korupce a úniku státního tajemství. Před soudem demonstrovali příznivci bývalé prezidentky.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Bývalou jihokorejskou prezidentku Pak Kun-hje přivádějí k soudu (archivní záběr z října 2017)

Článek

Exprezidentka se úterního soudního jednání opět nezúčastnila. Soudní stání bojkotuje od října na protest proti rozhodnutí, kterým jí byla prodloužena vazba o šest měsíců. Obhájci exprezidentky tehdy rezignovali a Pak Kun-hje odmítá se setkat se státem ustanovenými obhájci, kteří ji od té doby u soudu zastupují.

V centru korupčního skandálu, který vypukl v roce 2016 a kvůli němuž byla loni Pak Kun-hje sesazena, je její důvěrnice Čche Son-sil. Ta si před dvěma týdny vyslechla rozsudek, kterým jí byl uložen trest dvaceti let odnětí svobody. [celá zpráva]

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Demonstrace příznivců bývalé jihokorejské prezidentky

Obě měly získat pro nadace vedené Čhce Song-sil od velkých firem Samsung, Lotte a SK celkem 59 miliard wonů (1,1 miliardy korun) výměnou za různé výhody. Odsouzen byl v souvislosti s korupčním skandálem loni v srpnu na pět let i dědic Samsungu I Če-jong. Ten věnoval 7,2 miliardy wonů (přes 140 miliónů korun) nadaci, kterou spravovala právě Čche Son-sil. Šly na pořízení koně, protože se její dcera účastnila olympiády v jezdectví. Celkem měly úplatky v této kauze činit 43 miliard wonů (téměř 850 miliónů korun). [celá zpráva]

Letos byl I propuštěn na svobodu. [celá zpráva]

Exprezidentka také čelí obvinění, že zpronevěřila až 3,8 miliardy wonů (73 miliónů korun) z fondů tajných služeb. Pak Kun-hje vinu rozhodně popírá. Státní tajemství měla nechat uniknout, protože své projevy konzultovala s Čche Son-sil.

Soud v Soulu by měl podle agentury AP ještě během úterý stanovit datum, kdy v tomto procesu vynese rozsudek.

Foto: Yonhap, Reuters

Příznivci Pak Kun-hje demonstrují před soudem

Před soudní síní se sešly stovky příznivců sesazené prezidentky a demonstrovaly na její podporu.

Pokud bude Pak Kun-hje uznána vinnou, stane se již třetí jihokorejskou hlavou státu odsouzenou za trestné činy, uvedla ČTK. Dvěma dříve odsouzenými prezidenty byli bývalí armádní generálové zapletení do převratu v roce 1979 a do masakru civilistů v roce 1980.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám