Hlavní obsah

Dědice Samsungu propustili z vězení, odvolací soud mu snížil pětiletý trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jihokorejský odvolací soud snížil v pondělí trest pěti let vezení pro dědice Samsungu I Če-jonga na půl roku. Mohl proto opustit vězení, uvedla BBC. Odsouzen byl za korupci v mamutí úplatkářské kauze, která vedla k odvolání prezidentky Pak Kun-hje. Případ zřejmě skončí u nejvyššího soudu.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

I Če-jong přichází k soudu

Článek

Odvolací soud potvrdil část rozsudku prvoinstančního soudu, přesto se ale rozhodl trest snížit na šest měsíců a I Če-jonga propustit, protože byl ve vazbě od února loňského roku [celá zpráva].

I Če-jong, který je synem ředitele a vnukem zakladatele čebolu (velkého výrobního konglomerátu) Samsung, byl jako tajemník ředitele klíčové divize Samsung Electronics loni v srpnu odsouzen za úplatkářství, zpronevěru, ukrývání majetku v zahraničí a křivopřísežnictví. Už tehdy se dědic rozhodl odvolat. [celá zpráva]

Soud tehdy zdůvodnil rozhodnutí o uložení na Jižní Koreu neobvykle vysokého pětiletého trestu tím, že I Če-jong dal 7,2 miliardy wonů (přes 140 miliónů korun) nadaci, kterou spravovala kamarádka a důvěrnice prezidentky Čche Son-sil. Šly na pořízení koně, protože se její dcera účastnila olympiády v jezdectví. Celkem měly úplatky v kauze činit 43 miliard wonů (téměř 850 miliónů korun).

Podle žalobců I Če-jong poslal peníze, aby si zajistil podporu jihokorejské vlády pro kontroverzní fúzi společnosti Samsung C s firmou Cheil Industries, se kterou nesouhlasili menšinoví vlastníci. Fúzi nakonec umožnila podpora státního penzijního fondu NPS, který měl podíl v obou firmách. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám