Hlavní obsah

Američané vyslali do kosmu zařízení Zuma. Nikdo neví, k čemu slouží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američané vynesli v pondělí na oběžnou dráhu přísně tajný náklad. Jedná se o družici Zuma. Co bude na orbitě dělat, vláda Spojených států zveřejnit nehodlá. S největší pravděpodobností jde o špionážní satelit. Po splnění úkolu se znovupoužitelná raketa Falcon 9 soukromé společnosti Space X úspěšně vrátila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety Falcon 9 s tajným náklademVideo: Reuters

 
Článek

O družici Zuma je známo jen to, že ji vyrobila zbrojařská společnost Northrop Grumman. To naznačuje, že by mohlo jít o armádní zařízení. Zda se jedná o špionážní družici, či půjde například o orbitální zbraň, není jasné.

Známo je jen to, že Zuma bude operovat na nízké oběžné dráze. Ta se nachází ve výšce mezi 160 a 2000 kilometrů nad povrchem Země. Jde o vzdálenost, po níž kolem naší planety obíhají meteorologické družice, komunikační satelity nebo také Mezinárodní vesmírná stanice ISS.

Musk a tajné služby

Oficiální informace nehovoří o tom, zda je Zuma civilní, nebo vojenský objekt. Američané nechtěli upřesnit ani to, které ministerstvo bude družici využívat.

Pokud je družice Zuma skutečně armádní nebo špionážní družicí, nebude první svého druhu. Firma Space X podnikatele a inovátora Elona Muska už do vesmíru vynesla Raketoplán X-37B. [celá zpráva]

Také k cílům této mise letectvo uvedlo jen velmi málo. Sdělilo jen to, že slouží k „ověření nové družicové technologie”. Na palubě má speciální chladič ASET II, který má být schopen zvýšit životnost elektroniky ve vesmíru. Předpokládá se, že má ochránit citlivé špionážní vybavení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám