Hlavní obsah

Tajemný vojenský raketoplán X-37B se po čtyřech měsících vrátil do kosmu

Washington

Raketoplán X-37B, který patří americkému letectvu a o jehož skutečném účelu se jen spekuluje, vynesla ve čtvrtek raketa Falcon 9 americké soukromé společnosti SpaceX na oběžnou dráhu. K cílům mise letectvo uvedlo jen to, že slouží k ověření nové družicové technologie. Na palubě má speciální chladič ASET II, který má být schopen zvýšit životnost elektroniky ve vesmíru. Předpokládá se, že má ochránit citlivé špionážní vybavení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start SpaceX s X-37BVideo: Reuters

 
Článek

Raketoplán X-37B, který spadá pod úřad pro rychlé nasazení RCO amerického letectva USAF, patří k nejtajemnějším americkým vojenským zařízením. Spekuluje se, že kromě testování nových technologií slouží ke špionáži, ale také se objevily hypotézy, že má být určen k oslepování nepřátelských satelitů. To vše ale letectvo popírá.

Čtvrteční start je pátý od roku 2010. Při poslední misi strávil X-37B, označovaný také jako orbitální testovací dopravní prostředek (OTV), ve vesmíru rekordních 718 dní. [celá zpráva] Mimořádné je i to, jak rychle se do kosmu vrací. Na zemi přistál 7. května. Úřad RCO se primárně zaměřuje na vývoj opakovatelně použitelných dostupných zařízení ve vesmíru. Mimo jiné testoval iontový motor. [celá zpráva]

Největší pozornost u letu vzbuzuje pokročilý a vysoce účinný oscilační chladič ASTS-II, používající jako chladicí médium butan a tertafluoretan R-134a známý z klimatizace aut.

Foto: USAF

Raketoplán X-37B

„Na této misi je mnoho věcí poprvé, což činí start OTV milníkem v programu,“ uvedl ředitel úřadu letectva RCO Randy Walden před startem pro web kosmického velitelství vzdušných sil.

Ve čtvrtek poprvé raketoplán vynesla raketa Falcon 9, jejíž první stupeň je opakovatelně použitelný, což odpovídá záměrům USA využívat v kosmu technologie opětovně, tudíž levněji. I tentokrát se první stupeň vrátil.

SpaceX získal v roce 2016 kontrakt pro letectvo USAF na vynesení satelitu pro GPS. Pětitunový X-37B je dlouhý 8,8 metru a jeho křídla mají rozpětí 4,6 metru. USAF má dva kusy, které se ve vesmíru střídají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám