Hlavní obsah

Atentát Islámského státu na šíity v Kábulu si vyžádal 41 mrtvých a 84 zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Celkem 41 lidí přišlo o život a dalších 84 bylo zraněno při sebevražedném útoku na šíitské kulturní a náboženské středisko v západní části afghánského hlavního města Kábulu. Celkem se z místa a okolí ozvaly tři výbuchy, informovaly agentura AFP a server BBC. K útoku se přihlásil Islámský stát.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Afghánští policisté na místě útoku v Kábulu

Článek

Počet mrtvých a zraněných potvrdilo ministerstvo zdravotnictví s tím, že mezi oběťmi jsou ženy a děti. Výbuchy kromě šíitského střediska poškodily i kancelář tiskové agentury Afghan Voice. Mezi mrtvými je jeden její reportér, další dva byli zraněni.

Fotografie z místa zveřejněné záhy na sociálních sítích odhalovaly těla ležící na dvoře u šíitského centra. Zatím není jasné, kolik lidí útočilo.

Ve středisku se měla konat diskuse studentů s novináři k 38. výročí sovětské invaze do Afghánistánu.

„Konalo se čtení a akademická diskuse. Já byl jeden z jejích účastníků,” řekl Sajíd Džán. „Při projevu bylo slyšet velkou ránu. Mám spálený obličej. Spadl jsem ze židle a viděl své kolegy na zemi okolo mě. Kouř byl všude,” dodal.

K útoku se přihlásili sunnitští extremisté z odnože Islámského státu přes svoji tiskovou agenturu Amak. Naopak Tálibán popřel, že by za útokem stál.

Násilí v Afghánistánu je na vzestupu. V posledních týdnech přibývá útoků na šíity, kterých žije v Afghánistánu 15 procent. Letos radikálové povraždili v zemi na sto šíitů. Šíitská modlitebna v Kábulu se naposledy stala terčem smrtícího útoku v říjnu. Zemřelo při něm 39 lidí. Islámský stát je podezřelý, že letos spáchal v Kábulu 15 atentátů s celkem 298 mrtvými.

V pondělí zemřelo deset osob při sebevražedném útoku u výcvikového střediska afghánské tajné služby.

Reklama

Výběr článků

Načítám