Hlavní obsah

Boj o vedení svatyně v Tokiu vyvrcholil útokem samurajským mečem. Tři mrtví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Tři lidé zahynuli ve čtvrtek při útoku samurajským mečem ve významné tokijské šintoistické svatyni Tomioka Hačiman. Zřejmě se jednalo o rodinný spor o to, kdo bude svatyni vést, uvedla agentura Kjódó.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kněžku chrámu v Tokiu zřejmě zabil mečem její bratrVideo: Reuters

 
Článek

Když hlavní kněžka, 58letá Nagako Tomioková vystupovala ve 20:25 z auta před svatyní, v jejímž areálu bydlela, stala se terčem útoku. Její bratr Šigenaga ji sekl samurajským mečem do krku a bodl do hrudi. Zranění podlehla.

Jeho manželka Mariko mezitím pronásledovala řidiče. I když utíkal, sekla ho mečem, jehož čepel měla 45 cm, uvedl list Asahi Šimbun.

Přestože za sebou muž nechával krvavou stopu, jeho zranění ho neohrožovalo na životě.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Policistu u uzavřeného vstupu do svatyně Tomioka Hačimangu

Pak dvojice útočníků vnikla do areálu svatyně, kde je také později nalezla policie. To už byli oba mrtví. „Jsme přesvědčeni, že mužský útočník ubodal ženu, než zabodl sám sebe,“ uvedl mluvčí policie podle BBC.

Muž ženu bodl před bytem své sestry do hrudi a sebe pak několikrát bodl do hrudníku a břicha. Na místě útoku byly nalezeny dva samurajské meče a dva nože pro přežití.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Policejní auto a krvavé skvrny před šintoistickou svatyníat Tomioka Hačimangu

Podle listu Japan Times byl útok důsledkem dlouhého nepřátelství mezi kněžkou a jejím o dva roky mladším bratrem. Přeli se o to, kdo bude stát v čele chrámu. Šigenaga byl zástupcem hlavního kněze od 90. let, kdy ho do funkce jmenoval jeho otec. Ten ale v roce 2001 změnil názor, protože syn si potrpěl na nákladný a nápadný životní styl, a svou zástupkyní ustavil svou dceru Nagako.

Odstavený bratr své sestře posílal výhrůžné dopisy, v roce 2006 byl zatčen za výrok, že by ji „poslal do pekla“. Oba se též hádali o peníze

Když jejich otec odešel v roce 2010 do důchodu, měla se stát hlavní kněžkou jeho dcera, ale asociace šintoistických svatyní Džindža Hončo ji ve funkci nepotvrdila. Svatyně proto 28. srpna opustila asociaci a Nagako se stala hlavní kněžkou.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

PŠintoistická svatyně Tomioka Hačimangu

Svatyně Tomioka Hačiman byla založena v roce 1627 a je známá svým letním festivalem Fukagawa Hačiman. Také patří k chrámům, které založily tradici zápasů sumo. V roce 2012 chrám navštívil císař, uvedla BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám