Hlavní obsah

USA a Jižní Korea zahájily největší letecké manévry

Soul

Jižní Korea a Spojené státy americké v pondělí zahájily největší společné letecké vojenské cvičení. Manévry odsoudila jako provokaci Severní Korea, která nedávno provedla další raketový test.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké cvičení USA a Jižní KorejeVideo: AP

 
Článek

Každoroční cvičení by mělo trvat do pátku. Podle předpokladů se jej zúčastní přes 230 letounů. Bude mezi nimi i šest amerických stíhaček F-22 Raptor, které jsou téměř nezachytitelné radarem.

Do manévrů se zapojí i příslušníci amerického námořnictva. Celkem se počítá s nasazením přibližně 12 000 členů ozbrojených sil USA, napsala agentura Reuters.

Cílem cvičení je zlepšit připravenost a operační schopnosti a zajistit mír a bezpečnost na Korejském poloostrově, uvedla americká armáda.

Severní a Jižní Korea zůstávají technicky ve válečném stavu. Vzájemný konflikt z let 1950-1953 byl totiž ukončen pouze dohodou o příměří, nikoli řádnou mírovou smlouvou.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Ve středu brzy ráno místního času (v úterý večer SEČ) komunistická Severní Korea otestovala raketu, o které tvrdí, že je schopna zasáhnout celé Spojené státy. Všech 15 členských zemí Rady bezpečnosti OSN zkoušku odsoudilo. USA vyzvaly svět, aby s Pchjongjangem přerušil veškeré styky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám