Hlavní obsah

Jsme jaderná velmoc, s novou raketou zasáhneme celé USA, oznámila po dalším testu KLDR

– Pchjongjang • Aktualizováno

Nová mezikontinentální balistická raketa Hwasong-15, kterou Severní Korea otestovala v úterý večer SEČ, je schopna zasáhnout jakékoliv místo ve Spojených státech. Oznámila to severokorejská státní televize. Režim v Pchjongjangu se však současně označil za zodpovědný a mírumilovný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severní Korea oznámila úspěšný test nové mezikontinentální raketyVideo: Reuters

 
Článek

„Nově vyvinutá mezikontinentální balistická raketa Hwasong-15 byla úspěšně zkušebně odpálena na základě politického rozhodnutí a strategického uvážení Korejské strany práce,“ oznámila hlasatelka státní televize.

Raketa dosáhla výšky 4500 kilometrů a dopadla do Japonského moře, asi 960 kilometrů od místa odpalu. [celá zpráva]

Americký ministr obrany James Mattis uvedl, že raketa dosáhla ve svém letu větší výše než jakákoli předchozí raketa odpálená v KLDR. Z testu vyplývá, že pokud by raketa byla odpálena pod menším úhlem, mohla by mít akční rádius 13 000 kilometrů.

„Taková raketa by měla dostatečný akční rádius, aby zasáhla Washington a kterékoli jiné místo na americké pevnině,“ potvrdil americký vědec David Wright.

Otazník u hlavice

Analytici připomínají, že otazníkem je, jakou nesla raketa hlavici. Pokud to byla jen lehká atrapa, skutečná bojová hlavice by akční rádius střely snížila.

Podle oficiálního prohlášení je však „zbraňový systém Hwasong-15 opatřen super širokou a těžkou hlavicí“.

Severokorejská strana současně ohlásila, že země dosáhla „historického“ cíle a stala se jaderným státem. Dodala, že je zodpovědnou a mírumilovnou jadernou velmocí.

23. zkouška od nástupu Trumpa

Americká stanice CNN upozornila, že od zvolení Donalda Trump prezidentem USA Severokorejci provedli 23 raketových zkoušek. Upozornila také na nezvyklý čas odpálení střely – ve 3.17 místního času (19.17 SEČ). Brzké načasování agentura AP připisuje tomu, že Pchjongjang chtěl zvýšit efekt překvapení.

Na popud Japonska, Jižní Koreje a Spojených států ve středu kvůli nejnovějšímu testu zasedne Rada bezpečnosti OSN.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Japonci chtějí konflikt se Severní Koreou

Japonci upřednostňují nátlakové řešení konfliktu se Severní Koreou před diplomacií. Vyplývá to z publikovaného průzkumu veřejného mínění, na který upozornil...

Výběr článků

Načítám