Hlavní obsah

V USA uhořel muž, který byl vězněn v KLDR

San Diego

Americké úřady vyšetřují smrt osmatřicetiletého Aijalona Mahliho Gomese, který byl v roce 2010 propuštěn ze severokorejského vězení díky zásahu bývalého amerického prezidenta Jimmyho Cartera. O víkendu zahynul za nejasných okolností u San Diega v Kalifornii. Policista jej našel hořícího na opuštěném místě. Snažil se mu pomoci, ale přivolaní záchranáři mohli jen konstatovat smrt.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý prezident Jimmy Carter s Aijalonem Mahlim Gomesem na letišti v Bostonu po příletu z Pchjongjangu 27. srpna 2010

Článek

Policie zjišťuje, zda šlo o nešťastnou nehodu, anebo o sebevraždu, uvedla agentura AFP. Nemá podezření, že by byl muž zavražděn.

Americký učitel Aijalon Mahli Gomes byl v KLDR odsouzen k osmi letům nucených prací za ilegální vstup na území KLDR. V srpnu 2010 přiletěl do Pchjongjangu exprezident Jimmy Carter, který vymohl jeho propuštění. Na exprezidentovu přímluvu dostal milost a po osmi měsících věznění směl odletět do vlasti spolu s Carterem. Gomes se o měsíc dříve pokusil o sebevraždu.

O zážitcích ze severokorejského vězení sepsal knihu, která v roce 2015 vyšla pod názvem Violence and Humanity. V témže roce v interview připustil, že i po letech trpěl úzkostí a žil v odloučení od světa.

AFP připomněla případ jiného Američana, který spáchal sebevraždu v roce 1996 po návratu do vlasti z KLDR, kde byl tři měsíce vězněn. Do Severní Koreje doplaval nahý a opilý, protože se vsadil s kamarádem. Odsouzen byl za špionáž, než se dostal na svobodu díky zásahu jednoho z členů Kongresu USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám