Hlavní obsah

Trump se s Putinem ve Vietnamu zatím jen pozdravil

Danang
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump dorazil v pátek do Vietnamu summit Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC). Krátce se tam pozdravil se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, žádná oficiální schůzka mezi oběma státníky, o které se spekulovalo v minulých dnech, se však podle Američanů nechystá.

Foto: Sputnik, Reuters

Donald Trump a Vladimir Putin při setkání na summitu APEC

Článek

Ještě ve čtvrtek poradce Kremlu Jurij Ušakov říkal, že se dojednávají detaily schůzky, nakonec to na žádné oficiální setkání nevypadá.

„Setkání nebylo nikdy potvrzeno a žádné se neuskuteční kvůli konfliktům na obou stranách,“ řekla před přistáním hlavy USA ve Vietnamu Trumpova mluvčí Sarah Sandersová.

I když se oficiální schůzka neuskuteční, není podle Sandersové vyloučeno krátké neformální setkání.

Putin s Trumpem se na summitu v Danangu krátce pozdravili — podali si ruce a vyměnili si několik slov. Ruská média k tomu uvedla, že americký prezident přistoupil k Putinovi během společného focení účastníků summitu a ruskou hlavu státu přátelsky poplácal po rameni.

Napětí trvá kvůli konfliktu na Ukrajině a k dobrým vztahům nepřispívá ani obvinění, že se Rusko loni vměšovalo do amerických prezidentských voleb.

Trumpův projev 

Americký prezident na summitu pronesl projev, kde nastíní budoucí americkou roli v oblasti východní Asie a Pacifiku.

Trump v projevu podle AFP řekl, že Spojené státy „nebudou tolerovat“ nefér obchodní vztahy, ale zůstanou partnery tamních zemí. Dodal, že nechce nechat Spojené státy nikomu, kdo by chtěl na jejich úkor využít výhody: „Vždy jsem dával Ameriku na první místo.“

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Americký prezident Donadl Trump hovoří na summitu APEC

Trump po letošním nástupu do funkce vyvázal USA z Transpacifického partnerství (TPP) a prosazuje protekcionistickou politiku, kterou většina zemí vnímá jako překážku ekonomického růstu. Jeho cílem je dosažení vyrovnané obchodní bilance s klíčovými státy v oblasti Čínou a Japonskem.

Komentátor BBC Jonathan Head poznamenal, že Trump zcela změnil přístup USA k obchodní politice. Zmiňuje, že skoro třicet let na schůzkách APEC Spojené státy prosazovaly volný obchod, to se ale změnilo se snahou nového amerického prezidenta dosáhnout hospodářských dohod, které by byly výhodnější pro Washington.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Donald Trump po příletu do Danangu vystupuje z letadla.

Čínský prezident horoval pro více smluv

Ve zcela protikladném duchu hovořil čínský prezident Si Ťin-pching, uvedla agentura DPA. Zasazoval o uzavření dalších mnohostranných dohod a o vytvoření „globální sítě zón volného obchodu”. Zdůraznil, že globalizace je „nezvratný historický trend“.

„Měli bychom podporovat volný obchod a otevřený regionalismus, abychom umožnili rozvojovým zemím mít větší prospěch z mezinárodního obchodu a investic,” řekl Si Ťin-pching.

Během návštěvy nejsilnější asijské ekonomiky, která by ráda převzala americkou roli lídra světového obchodu, Trump zmírnil svou protičínskou rétoriku a neoznačil americký obchodní deficit za chybu Číňanů, nýbrž za jejich úspěch. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám