Hlavní obsah

Japonská vládní koalice jasně vyhrála volby, může mít dvě třetiny křesel a měnit ústavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská vládní koalice vedená Liberálně demokratickou stranou (LDP) premiéra Šinzóa Abeho dosáhla v nedělních předčasných parlamentních volbách přesvědčivého vítězství. Stávající konzervativní vládní koalice se stranou Komeito získala většinu a je na hranici zisku dvou třetin křesel, což by ji umožnilo měnit ústavu.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Japonský premiér Šinzó Abe na předvolební kampani v Tokiu

Článek

Konzervativní koalice v čele s LDP podle televize TBS získá v dolní komoře japonského parlamentu 311 z celkového počtu 465 míst, což je těsně nad dvoutřetinovou většinou umožňující měnit ústavu. Jiné odhady ale uvádějí, že je těsně pod touto hranicí. Televize NHK zmínila, že odhady pro koalici se pohybují mezi 281 a 336 křesly a pro samotnou LDP 253 až 300 míst, což je nad prostou většinou, kterou garantuje 233 poslanců.

Abe tak může dál stát v čele vlády a stát se vůbec nejdéle sloužícím japonským ministerským předsedou, ve funkci je od prosince 2012. Navíc ho čeká příští rok v září obhajoba jeho tříletého mandátu v čele LDP.

Jasné vítězství mu umožní pokračovat ve svém hospodářském programu nazývaném abenomics, který nastartoval stagnující japonskou ekonomiku. Jeho hlavními součástmi jsou volná měnová politika, realizace projektů veřejných prací a strukturální reformy.

Dvoutřetinová převaha by ale koalici umožnila změnit ústavu a vypustit z ní například pacifistické prvky, o což Abe dlouhodobě usiluje. Už nyní mohou japonští vojáci působit na vojenských misích mimo mateřské ostrovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám