Hlavní obsah

Trump zažehl doutnák války a přijde ohnivá smršť, varuje Severní Korea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident USA Donald Trump svým projevem na Valném shromáždění OSN před časem zažehnul doutnák války. Podle ruské agentury TASS to řekl severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Severokorejci 30. srpna zveřejnili snímek jednoho z předchozích odpalů balistické střely.

Článek

„Můžeme říct, že svým agresivním a šíleným prohlášení v OSN Trump zažehl doutnák války proti nám. Musíme vyrovnat konečný účet, a to pouze ohnivou smrští, ne slovy,“ prohlásil šéf severokorejské diplomacie.

Americký prezident Donald Trump minulý měsíc ve Valném shromáždění řekl, že USA chtějí spor se Severní Koreou vyřešit diplomatickou cestou. Nebude-li ale zbytí a Spojené státy se budou cítit severokorejským jaderným a raketovým programem ohroženy, pak je Trump připraven KLDR „zcela zničit“. [celá zpráva]

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Severokorejský ministr zahraničních věci Ri Jong-ho na letišti v Pekingu.

Severní Korea prohlašuje, že se svých zbrojních programů nevzdá. Mluvčí Ri Jong-hoa už minulý měsíc řekl, že čím víc sankcí budou USA a spojenci vůči Pchjongjangu uplatňovat, o to víc si Severní Korea pospíší s vývojem nukleárního programu.

Šestý výbuch byl nejsilnější

Severní Korea podnikla počátkem září svůj šestý a dosud nejsilnější jaderný výbuch a vystřelila také dvě balistické rakety přes japonské území. Severokorejci tvrdí, že jsou schopni zasáhnout americký Guam.

Podle amerického prezidenta Trumpa je jediné řešení do budoucna denuklearizace Korejského poloostrova. Trump současně v OSN řekl, že USA nechtějí ve světě prosazovat svůj způsob života, čímž nepřímo potvrdil dřívější slova ministra zahraničí Rexe Tillersona, který prohlásil, že Washington neusiluje o změnu režimu v Severní Koreji.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám