Hlavní obsah

Kim má střelu schopnou zasáhnout USA, tvrdí ruský poslanec po návratu z Pchjongjangu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Pchjongjang
Aktualizováno

Ruský poslanec Anton Morozov tvrdí, že během nedávné návštěvy Pchjongjangu viděl balistickou střelu dlouhého doletu, která by mohla zasáhnout západní pobřeží Spojených států. Severokorejský režim Kim Čong-una ji podle něj chce otestovat v nejbližší budoucnosti. V pátek o tom informoval deník The Independent.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Jeden z předchozích odpalů balistické střely KLDR

Článek

„Připravují se k dalšímu testování rakety s dlouhým doletem. Ukazovali nám dokonce výpočty, z nichž podle jejich názoru vyplývá, že (raketa) může zasáhnout západní pobřeží Spojených států,” řekl Morozov, který je členem výboru pro mezinárodní vztahy ruské státní Dumy.

Morozov severokorejské hlavní město navštívil tento týden spolu se dvěma kolegy. Experti KLDR ruskou delegaci informovali, že už jsou jejich střely s nejdelším doletem schopné vydržet žár, který vzniká při opětovném návratu rakety do atmosféry.

Anton Morozov je členem nacionalisticky laděné Liberálně demokratické strany Ruska, která se netají svými protiamerickými postoji.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un po úspěšném testu rakety Hwasong-12 s raketovými experty Ri Pchjong-čcholem (druhý zleva), Kim Čong-sikem (uprostřed)a Čang Čchang-haem (druhý zprava).

Pchjongjang v polovině září testoval balistickou raketu, která urazila 3700 kilometrů a dopadla do Tichého oceánu. [celá zpráva]

Podle některých odborníků tím severokorejská armáda dala najevo, že je schopná zasáhnout americký tichomořský ostrov Guam, který se nachází asi 3400 kilometrů od KLDR. [celá zpráva]

Jednání ve slepé uličce

Právě severokorejský jaderný program je příčinou současní korejské krize. Americký prezident Donald Trump se nechal opakovaně slyšet, že Spojené státy nepřipustí, aby se režim Kim Čong-una vyzbrojil jaderným arzenálem.

Trumpova podmínka pro další jednání, aby KLDR zastavila jaderný program, ale zatím vyjednávání blokuje. Protože Kim Čong-un chápe jaderný arzenál jako pojistku proti svržení svého režimu. Hlavice, které je možné umístit na balistické střely, už navíc nejspíš má, nebo k nim má velmi blízko.

Reklama

Výběr článků

Načítám