Hlavní obsah

Čech dostal na Novém Zélandu za pašování drog 17 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Auckland
Aktualizováno

Na Novém Zélandu poslal soud v Manukau na 17 let do vězení 42letého Čecha, který se do země loni v květnu pokusil propašovat 20 kilogramů metamfetaminu. V úterý to uvedl list New Zealand Herald.

Foto: Profimedia.cz

Aucklandské letiště

Článek

Jiří Kupec přiletěl do země z Thajska. Cestoval se svou matkou. Celníci byli upozorněni, že jde o vysoce rizikovou osobu, která by mohla sloužit jako kurýr. Proto ho podrobili výslechu a prohledali mu zavazadlo. Pod falešným dnem v něm našli sáčky s drogou.

Zadržena byla i jeho matka, ale obvinění proti ní bylo staženo poté, co vyšetřování neprokázalo, že by o drogách věděla. Byla proto ze země deportována.

Vyšetřovatel celníků Bruce Berry řekl, že šlo o největší zabavené množství metamfetaminu na letišti. Zadržením Čecha se podle Berryho prokázalo, že každodenní tipování rizikových osob, které by mohly sloužit jako pašeráci drog, se vyplácí.

Foto: Profimedia.cz

Aucklandské letiště

„Tento výsledek znovu potvrzuje důležitost využití dat a technologií pro identifikaci těch cestujících, kteří mohou představovat riziko. Ti jsou pak sledováni na letišti našimi příslušníky. Výsledku napomohly i schopnosti celníků prohledávat podezřelé,“ řekl Berry. Zdůraznil především význam zpravodajských informací: „Tento cestující se pokoušel vydávat za běžného turistu, ale my jsme ho prohlédli.”

„Ten člověk přiznal, že udělal něco nezákonného, a nyní za to zaplatí,“ dodal Berry s tím, že „nadnárodní drogové kartely nezajímá, jaké škody způsobí drogy ve společnosti, a nezajímají je ani kurýři, když čelí následkům svého jednání“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám