Hlavní obsah

Ničemný režim se podporovat nebude, řekl Trump a oznámil další sankce proti KLDR

Washington

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek představil nové sankce, které Spojené státy uvalují na jednotlivce i společnosti, jež obchodují se Severní Koreou. Učinil tak dva dny poté, co na půdě Valného shromáždění OSN režimu Kim Čong-una pohrozil totálním zničením.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Je nepřijatelné, aby ostatní finančně podporovali tenhle zločinecký a ničemný režim,“ řekl Trump podle CNN krátce před pracovním obědem se svými protějšky z Jižní Koreje a Japonska.

Do budoucna není vyloučeno, že budou americké sankce zaměřena na další průmyslová odvětví včetně textilního a rybářského průmyslu, varoval prezident USA. „Tolerance těchto hanebných praktik musí hned skončit,“ řekl dále Trump k poskytování zdrojů Severní Koreji.

K akci se rozhoupala i Čína

Šéf Bílého domu ocenil také čtvrteční rozhodnutí čínského prezidenta Si Ťin-pchinga omezit finanční toky mezi Čínou a KLDR. Čína je při tom prakticky jediný spojenec Severní Koreje.

Američané se sankcemi snaží donutit Severní Koreu, aby zastavila svůj jaderný program. Režim Kim Čong-una chce ale získat jaderné zbraně jako pojistku proti pokusům o své svržení. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám