Hlavní obsah

Pokus o útok na keňský volební systém byl neúspěšný, uvedla komise

– Nairobi

Úterní keňské parlamentní a prezidentské volby nebyly zmanipulovány, prohlásil ve čtvrtek předseda volební komise IEBC Ezra Chiloba. Vůdce opozice a kandidát na prezidenta Raila Odinga obvinil hackery, že napadli databázi komise a upravili výsledky hlasování ve prospěch současné hlavy státu Uhurua Kenyatty. Pokusy o průnik do databáze ale komise potvrdila.

Foto: Thomas Mukoya, Reuters

Keňští vůdci Raila Odinga (vpravo) a Uhuru Kenyatta

Článek

Chiloba podle agentury AP řekl, že do elektronických systémů volební komise nikdo nezasáhl před, během ani po skončení hlasován: „Přeji si využít této příležitosti a potvrdit, že náš volební systém je zajištěný. Nebyl tu žádní externí ani interní zásah do systému před, během voleb ani po nich.”

Volební komise ale potvrdila pokus o průnik do přenosového systému dat z volebních okrsků. „Zaznamenali jsme pokusy nějakých lidí narušit náš systém, ale neuspěli, protože jsme hodně investovali do dozoru,“ řekl člen komise Yakub Giliye webu Allafrica. „Byl tu pokus, ale nejsou tu důkazy o průniku. Tvrzení o hacknutí systému není pravdivé.“ S tím přišel ve středu Raila Odinga. [celá zpráva]

Důvěru ve schopnost úřadů zabezpečit volební proces vyjádřil bývalý americký ministr zahraničí John Kerry, jenž na hlasování dohlíží jako mezinárodní pozorovatel. Komisařka Rosemary Akombová navíc přiznala potíže s připojením k internetu, které vedlo ke zpoždění zahájení voleb. Má se jednat o padesát volebních stanic

Po sečtení 96 procent hlasů vede Kenyatta s náskokem deseti procentních bodů. Předseda IEBC Wafula Chebukati nicméně řekl, že údaje na obrazovce nejsou oficiální a musejí být potvrzeny.

Oběti násilí

Protesty příznivců Odingy se místy zvrhly v násilí, které si vyžádalo nejméně čtyři oběti. Dva lidé byli zabiti v Nairobi, když využili demonstrace k rabování, řekl časopisu Time a agentuře AP nairobský policejní šéf Japhet Koome.

Podle fotografa AP byl jeden člověk střelen do hlavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám