Hlavní obsah

Pokladník Vatikánu u soudu popřel obvinění ze zneužívání dětí

Melbourne

Třetí nejvýše postavený muž Vatikánu, australský kardinál George Pell, ve středu během prvního stání u soudu v Melbourne popřel prostřednictvím svého obhájce obvinění ze zneužívání dětí. Hlavní finanční poradce papeže Františka je nejvyšším představitelem katolické církve, který je vyšetřován v souvislosti se sexuálními delikty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kardinál George Pell odchází od soudu v MelbourneVideo: Reuters

 
Článek

Šestasedmdesátiletý Pell v soudní síni sám nepromluvil. Jednání trvalo jen pět minut a soustředilo se na administrativní otázky. Další slyšení stanovil soudce na 6. října, napsala agentura DPA.

Podle policie australského státu Victoria proti Pellovi vzneslo obvinění „více poškozených”, přičemž se jedná o činy spáchané před mnoha lety. Více informací policie neposkytla. V Austrálii se tyto zločiny nepromlčují.

Server BBC dříve uvedl, že Pell údajně zneužíval či obtěžoval chlapce v období od 70. do 90. let minulého století. Dva z nich si podle BBC stěžovali na nevhodné doteky při plavání v bazénu. Při jiném incidentu v místním surfařském klubu se Pell údajně před chlapci objevil obnažený.

Foto: Kristen Gelineau, ČTK/AP

Kardinál Georg Pell opouští soud v Melbourne

Když byl Pell na konci června obviněn, popřel, že by se dopustil čehokoli špatného. Stěžoval si, že během dvouletého vyšetřování na základě „falešných tvrzení“ byl „vystaven neochabující vražedné atmosféře“.  Dodal, že se těší na soud, aby mohl obvinění vyvrátit. [celá zpráva]

Pell kryl pedofilní kněze 

Pellovu pověst už dříve poškozovala obvinění, že v době, kdy sloužil jako arcibiskup Melbourne a později Sydney, nenechal stíhat duchovní podezřelé ze zneužívání dětí. Kněze Geralda Ridsdala, který byl později odsouzen za sexuální zneužití 54 dětí, přesouval z jedné farnosti do druhé, místo aby se obrátil na policii. Prý se také pokoušel získat mlčení jedné z obětí úplatkem.

Foto: Mark Dadswell, Reuters

Odchod kardinála George Pella od soudu vyvolal velkou pozornost.

Začátkem loňského roku Pell svědčil před australskou vládní vyšetřovací komisí, která se zabývala „institucionálním zneužíváním dětí” v katolické církvi. Tehdy podle agentury Reuters přiznal, že církev učinila „katastrofální” rozhodnutí, když odmítla věřit zneužívaným dětem a přesouvala provinilé kněze do jiných farností. Popřel však, že by se dopouštěl něčeho špatného, ale řekl, že mohl udělat více pro vyšetření obvinění ze zneužití.

Austrálie v roce 2013 zahájila plošné celonárodní vyšetřování zneužívání dětí.[celá zpráva] Vyšetřování ukázalo, že jen mezi lety 1980 a 2015 bylo zneužito 4444 dětí tisícovkou katolických kněží. Děti zneužívalo sedm procent kněží. [celá zpráva]

Římskokatolickou církví otřásají v posledních letech po celém světě skandály spojené s pedofilními duchovními. Papež František v minulosti opakovaně vyzýval k přísnému potrestání všech, kteří se dopustí zneužívání nezletilců. Loni na začátku července kvůli zneužívání dětí podřízenými odešel brazilský arcibiskup Aldo di Cilla Pagotto.

Reklama

Výběr článků

Načítám