Hlavní obsah

Severokorejka utekla na jih, pak se ale záhadně vrátila a vystoupila v televizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jihokorejská policie začala vyšetřovat, jak se žena, která v roce 2014 uprchla z KLDR, ocitla zpět na Severu. Informují o tom ve středu zahraniční média. Žena známá pod jménem Lim Či-hjon se po příchodu do Jižní Koreje stala známou televizní tváří. V neděli se však objevila v propagandistickém videu Severní Koreje, což vyvolalo dohady, že byla unesena.

Foto: www.uriminzokkiri.com, Novinky

Lim Či-hjon. Snímek z videa zveřejněného na webu www.uriminzokkiri.com

Článek

Žena podle policie letos odcestovala do Číny. Policie chce vyšetřit, co Lim v nedávné době dělala, a vyslechnout její známé. Pokusí se zjistit, zda do KLDR odešla dobrovolně, anebo byla v Číně unesena.

Někteří severokorejští uprchlíci přišli s hypotézou, že mladá žena mohla být unesena na hranicích mezi Čínou a KLDR, když se pokoušela ze Severu dostat své příbuzné, napsal list Korea Times.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Severokorejský voják na hranici s Jižní Koreou.

Na jihu se vše poměřuje penězi

Na videu umístěném na oficiálním severokorejském webu Uriminzokkiri se žena představuje jiným jménem.

Říká, že po návratu zase žije s rodiči a svůj pobyt v Jižní Koreji přirovnává k peklu. Říká, že ji do Jižní Koreje nalákala představa, že „se dobře nají a vydělá spoustu peněz”. Tvrdí také, že na Jihu se vše poměřuje penězi, s nimiž sotva vycházela a že byla v několika televizních pořadech donucena očerňovat KLDR.

Za poslední desetiletí utekly z autoritářské KLDR do Jižní Koreje desítky tisíc lidí a podle jihokorejské vlády se jich od roku 2012 vrátilo zpět na sever pouze 25.

Reklama

Výběr článků

Načítám