Hlavní obsah

Islámský stát u Tora Bora vytlačuje táliby

– Kábul

Bojovníci Islámského státu (IS) se zmocnili území okolo jeskynního komplexu Tora Bora v horách východního Afghánistánu, kde se kdysi před Američany ukrýval terorista Usáma bin Ládin a který dosud kontrolovali povstalci z Tálibánu. O postupu informovala s odkazem na provinční úřady agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Afghánský tank v Bílých horách v Afghánistánu v blízkosti jeskynního komplexu Tora Bora

Článek

Dobytí komplexu by bylo významným vítězstvím IS nad Tálibánem. Těžko přístupné jeskyně jsou strategicky důležitým opěrným bodem rebelů.

Bojovníci Islámského státu zahájili útok v úterý v noci a do středy obsadili část území u Tora Bora. Ani jedna z bojujících stran záležitost nekomentovala a nejsou známy ani jejich ztráty v bitvě. Podle jednoho zákonodárce provincie Nangarhár bylo zabito nejméně dvanáct tálibů. Na pozice Tálibánu podle něj zaútočily stovky bojovníků IS.

Provinční mluvčí armády uvedl, že IS obsadil i některé horské kopce v okolí a umístil tam těžké zbraně. Obyvatelé okolních vsí podle něj prchají pryč.

Odnož Islámského státu se v Afghánistánu objevila před dvěma lety. Někteří k němu přešli od Tálibánu. Spojené státy odhadují, že jeho řady tvoří 600 až 800 bojovníků a většina se pohybuje právě v Nangarháru, uvedla AP.

USA zde v dubnu shodily na jejich pozice ve skalním úkrytu největší nejadernou pumu ve svém arzenálu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Afghánistán žádá americké posily

Afghánská vláda podporuje výzvu amerického velitele v zemi generála Johna Nicholsona, aby byly do Afghánistánu vyslány vojenské posily. Při svém vystoupení na...

Výběr článků

Načítám