Hlavní obsah

V zóně smrti na Mount Everestu se kradou kyslíkové lahve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káthmándú

Z výstupu na nejvyšší horu světa se už dávno stal byznys, díky němuž se na Mount Everest vydávají i zcela nezkušení a fyzicky nepřipravení jedinci. Občas je dokonce provázejí nekvalifikovaní průvodci. Fronty, které se za příznivého počasí v důsledku přílišného počtu lidí pod vrcholem tvoří, ohrožují životy všech. A aby to nebylo málo, v zóně smrti se čím dál častěji krade - horolezci berou kolegům kyslíkové lahve.

Foto: Profimedia.cz

Mount Everest

Článek

„Tam nahoře to začíná být vážný problém. Opakovaně jsem slyšel od expedičních skupin, že jejich kyslíkové lahve zmizely, a to může ohrozit život zvláště pro ty, kteří už vypotřebovali to, co si nesli nahoru, ale ještě nejsou na vrcholu, anebo když plánují použít připravené lahve při sestupu,“ potvrdil serveru BBC šerpa Nima Tendži.

Horolezci potvrzují krádeže na sociálních sítích. „Dalších sedm lahví s kyslíkem z našich zásob se ztratilo,“ napsal na Facebooku minulé pondělí vedoucí jedné výpravy Tim Mosedale. Stalo se to ve čtvrtém výškovém táboře v úseku South Col ve výšce 7900 metrů, tedy v takzvané zóně smrti, kde už lidský organismus nedokáže obnovovat svoje síly a energii čerpá jen ze zásob.

Generální tajemník Nepálské národní asociace horských průvodce Phurba Namgyal BBC potvrdil, že krádeže pod Everestem jsou stále častější. „Stává se to trendem. Co chcete dělat, když zloději zničí zámky na stanu a seberou kyslíkové lahve, jídlo a dokonce plyn na vaření? Lezci se kvůli takovým incidentům museli vracet, aniž by vystoupali na vrchol,“ řekl.

Obchod kvete

Šerpové tvrdí, že žádný zloděj dosud nebyl přistižen. Současně uvádějí, že ukradené lahve jsou stále častěji snášeny zpět do základního tábora, kde se objeví v prodeji. V základním táboře jsou stovky lidí – nepálská vláda letos vydala téměř 400 povolenek k výstupu, přičemž je nutné připočítat další stovky šerpů, takže obchod v táboře kvete.

Nepálské úřady o problému vědí a podle BBC připravují zpřísnění pravidel požadujících po každém lezci, aby ho doprovázel šerpa, který zajistí dostatek kyslíku, léků i jídla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám