Hlavní obsah

Jihokorejský prezident chce, aby mu papež pomohl zprostředkovat schůzku s Kimem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Nově zvolený jihokorejský prezident Mun Če-in se snaží získat pomoc papeže pro průlomovou historickou schůzku se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Uvedl to v úterý jeden z největších jihokorejských listů Čungang Ilbo. Nejvyššího pontifika má přesvědčit korejský arcibiskup Hyginus Kim Hi-čung.

Foto: Amr Nabil, ČTK/AP

Papež František během své návětěvy Egypta odsloužil v Káhiře mši.

Článek

Arcibiskup Kim by v roli zvláštního Munova vyslance měl v úterý nebo ve středu předat papeži dopis nového korejského prezidenta. „Předám dopis prezidenta Muna papeži během své audience. Mun v něm žádá o pomoc při zorganizování mezikorejského summitu,“ řekl arcibiskup.

Papež František hrál klíčovou roli při normalizaci vztahů mezi USA a Kubou. Podle arcibiskupa hledal i cesty k řešení korejské otázky.

„Papež František po své návštěvě Egypta minulý měsíc zdůraznil, že se severokorejská raketová krize, která začala před více než rokem, stala příliš nebezpečnou. Požádal, aby roli zprostředkovatele při řešení krize hrála třetí země, jako Norsko,“ řekl Kim.

Právě v Norsku se sešli američtí a severokorejští zástupci na tajné informativní schůzce. [celá zpráva]

KLDR proti katolické církvi

Podle arcibiskupa Mun žádá Františka, aby se této role ujal sám.

Kancelář jihokorejského prezidenta tuto informaci nepotvrdila, i když přiznala, že prezident psal papeži. „Arcibiskup Kim má opravdu předat prezidentův osobní dopis papeži,“ řekl mluvčí hlavy státu Pak Su-hjun a dodal: „Nicméně tento dopis neobsahuje žádost, aby papež pomohl uskutečnit summit Severní a Jižní Koreje. Prezident místo toho žádá pontifika, aby se pomodlil za mír a usmíření mezi oběma Korejemi”.

Obsah listu není znám a není jasné, co se v něm doopravdy píše.

Otázkou však zůstává, zda by papež mohl takovouto schůzku skutečně zprostředkovat, protože severokorejský režim se ostře vyhraňuje proti katolické církvi a křesťanství vůbec.

Reklama

Výběr článků

Načítám