Hlavní obsah

Námořní pěchota USA se vrací do afghánského Hílmandu

– Kábul

Spojené státy znovu vyšlou do jihoafghánské provincie Hílmand 300 příslušníků námořní pěchoty, kteří tam mají pomoci s výcvikem afghánských bezpečnostních složek proti povstalcům z Tálibánu. Prvních 30 příslušníků už podle agentury AFP na základnu u provinční metropole Laškargáhu dorazilo v uplynulých dnech.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Příslušníci americké námořní pěchoty v afghánské provincii Hílmand. Archivní foto

Článek

Tálibán, který usiluje o svržení vlády a odchod západních jednotek, v pátek ohlásil začátek jarní ofenzívy.

Hnutí je stále na vzestupu a experti hovoří o tom, že je nejsilnější od svržení v roce 2001, kdy do země vpadla americká armáda.

Zabili velitele IS?

Agentura AFP současně informovala o tom, že se Američanům v afghánské provincii Nangarhár zřejmě podařilo zabít vůdce odnože Islámského státu (IS) v Afghánistánu Abdula Hasíba.

„Domněnka je taková, že jsme ho dostali, ale nejsme si jisti,“ řekl mluvčí Pentagonu Jeff Davis.

Velitel IS měl být zabit při bitvě v noci na čtvrtek. Do akce se zapojilo pět desítek příslušníků amerických speciálních sil a 40 jejich afghánských kolegů. Dva Američané při tom padli a třetí byl zraněn.

Pentagon odhaduje, že Islámský stát v Afghánistánu, do jehož řad se od roku 2015 zapojila řada nespokojených tálibů, má okolo tisíce bojovníků. To je zhruba polovina, než kolik měla organizace během zatím největší svého rozmachu v zemi.

Související témata

Foto: Stringer/Files , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Foto: ČTK/AP

Islámský stát ničí asyrské památky v Mosulu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám