Hlavní obsah

Do Koreje dorazila americká ponorka, KLDR spustila cvičení dělostřelectva

– Soul

Severní Korea si v úterý připomněla 85. výročí založení své armády, v jehož rámci uspořádala dělostřelecké manévry. Ke břehům Korejského poloostrova současně dorazila americká ponorka na jaderný pohon, která se připojí k blížící se skupině plavidel v čele s letadlovou lodí USS Carl Vinson. Napětí na poloostrově roste, zatímco anglosaská média spekulují o tom, zda se Spojené státy nechystají na KLDR zaútočit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

KLDR oslavila založení své armádyVideo: AP

 
Článek

Ponorka USS Michigan se 154 střelami s plochou dráhou letu Tomahawk zakotvila v úterý v jihokorejském Pusanu, informoval deník Čosun Ilbo. Měla by se zúčastnit plánovaných cvičení v čele s letadlovou lodí Carl Vinson.

Jihokorejské námořní síly mezitím podle agentury Reuters v úterý podnikaly cvičení s ostrou střelbou ve vodách západně od poloostrova společně s americkými torpédoborci.

Severokorejská armáda zase aktivovala zřejmě velký počet dělostřelců v oblasti Wonsanu na východním pobřeží, uvedla jihokorejská agentura Jonhap.

Spojené státy a Jižní Koreja provádějí jarní cvičení každoročně a pravidelně je doprovází vyostřená rétorika ze strany severokorejského režimu doprovázená zbrojními zkouškami a cvičeními severokorejských jednotek.

Zaútočí Trump?

Letos jsou tyto manévry sledovány s větší pozorností vzhledem k deklarované změně postoje americké vlády s novým prezidentem Donaldem Trumpem. Washington dal opakovaně najevo, že mu došla „strategická trpělivost“, a samotný Trump prohlásil, že ke Koreji posílá na odstrašení „armadu“ v čele s letadlovou lodí.

Pchjongjang pohrozil, že americké lodě potopí, pokud se pro něj stanou hrozbou. [celá zpráva]

Foto: Kyodo, Reuters

Severokorejští vojáci v den 85. výročí založení armády před sochami bývalých vůdců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila v Pchjongjangu.

Trump slíbil, že nedovolí, aby Severní Korea měla možnost zasáhnout území USA dálkovými střelami schopnými nést jadernou nálož. Experti se domnívají, že KLDR vyvíjí náležité hlavice, a média na pozadí zpráv o přesunu čínských i ruských sil k hranicím s KLDR spekulují o tom, jestli Trump na Severní Koreu zaútočí. [celá zpráva]

List The Washington Post v té souvislosti upozornil na chystaný „neobvyklý soukromý brífink“ americké vlády pro senátory k Severní Koreji. Uskuteční se v Bílém domě a senátory mají se situací okolo Koreje obeznámit i ministři obrany a zahraničí Jim Mattis a Rex Tillerson. Washington Post ale také spekuluje, že akce má možná jen mediálně posloužit prezidentu Trumpovi.

O Severní Koreji mezitím usilovně jednají její sousedé. Japonský vyslanec pro KLDR Kendži Kanasugi podle Reuters jednal se svými americkými a jihokorejskými protějšky a shodli se na tom, že je třeba, aby krizi pomáhala více řešit Čína, například ropným embargem. Na úterý byla také naplánována schůzka hlavního čínského vyjednavače pro jaderný program Wua Ta-wej se zástupci japonského ministerstva zahraničí.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám